Sale!

Biological Science 5th Edition Freeman Quillin Allison Test Bank

$80.00 $12.99

Biological Science 5th Edition Freeman Quillin Allison Test Bank

ISBN-13: 978-0321841803 ISBN-13: 978-0321841803

 

Description

Biological Science 5th Edition Freeman Quillin Allison Test Bank

ISBN-13: 978-0321841803 ISBN-13: 978-0321841803

 

 

 

Be the best nurse you can be:

Nursing test banks are legit and very helpful. This test bank on this page can be downloaded immediately after you checkout today.

Here is the definition of nursing

Its true that you will receive the entire legit test bank for this book and it can happen today regardless if its day or night. We have made the process automatic for you so that you don’t have to wait.

We encourage you to purchase from only a trustworthy provider:

Our site is one of the most confidential websites on the internet. We maintain no logs and guarantee it. Our website is also encrypted with an SSL on the entire website which will show on your browser with a lock symbol. This means not a single person can view any information.

Have any comments or suggestions?

When you get your file today you will be able to open it on your device and start studying for your class right now.

So this is a digital download that is automatically given to you after you checkout today.

Free Nursing Test Questions:

Biological Science, 5e (Freeman)
Chapter 9 Cellular Respiration and Fermentation

1) The glucose molecule has a large quantity of energy in its _____.
A) C—H bonds
B) C—N bonds
C) number of oxygen atoms
D) polar structure
Answer: A
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.1

2) What is the term for metabolic pathways that release stored energy by breaking down complex
molecules?
A) anabolic pathways
B) catabolic pathways
C) fermentation pathways
D) thermodynamic pathways
E) bioenergetic pathways
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.1

3) The molecule that functions as the reducing agent (electron donor) in a redox or oxidationreduction
reaction
_____.

A)
gains
electrons
and
gains
potential
energy

B)
loses
electrons
and
loses
potential
energy

C)
gains
electrons
and
loses
potential
energy

D)
loses electrons
and
gains
potential
energy

E)
neither
gains
nor
loses
electrons,
but gains
or loses
potential
energy

Answer:
B

Bloom’s
Taxonomy:
Knowledge/Comprehension

Section:
9.1

4)
Which
of
the listed
statements
describes
the results
of the
following
reaction?

C6H12O6
+
6 O2

6 CO2
+
6 H2O
+
Energy

A)
C6H12O6
is
oxidized
and
O2
is
reduced.

B)
O2
is
oxidized
and
H2O
is reduced.

C)
CO2
is
reduced
and
O2
is
oxidized.

D)
C6H12O6
is
reduced
and
CO2
is
oxidized.

E)
O2
is
reduced
and
CO2
is
oxidized.

Answer:
A

Bloom’s
Taxonomy:
Knowledge/Comprehension

Section:
9.1

1
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
5) When a glucose molecule loses a hydrogen atom as the result of an oxidation-reduction
reaction, the molecule becomes _____.
A) hydrolyzed
B) hydrogenated
C) oxidized
D) reduced
E) an oxidizing agent
Answer: C
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.1

6) Which of the following statements about NAD+ is true?
A) NAD+ is reduced to NADH during glycolysis, pyruvate oxidation, and the citric acid cycle.
B) NAD+ has more chemical energy than NADH.
C) NAD+ is oxidized by the action of hydrogenases.
D) NAD+ can donate electrons for use in oxidative phosphorylation.
E) In the absence of NAD+, glycolysis can still function.
Answer: A
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.1

7) How many oxygen molecules (O2) are required each time a molecule of glucose (C6H12O6)
is completely oxidized to carbon dioxide and water via aerobic respiration?
A) 1
B) 3
C) 6
D) 12
E) 30
Answer: C
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.1

8) What is the major adaptive advantage of cellular respiration?
A) reduce an electron acceptor molecule
B) supply cell with fixed carbon
C) produce adenosine triphosphate (ATP)
D) generate oxygen
E) utilize glucose
Answer: C
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.1

2
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
9) What kind of molecules serve as electron acceptors in cellular respiration?
A) water
B) polar molecules
C) molecules with high potential energy
D) molecules with low potential energy
E) molecules in an excited state
Answer: D
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.1

10) Why might adding inorganic phosphate, to a reaction mixture where glycolysis is rapidly
proceeding, help sustain the metabolic pathway?
A) It would increase the amount of glucose available for catabolism.
B) It would increase the oxygen supply available for aerobic respiration because each phosphate
group contains four oxygen atoms as constituents.
C) The metabolic intermediates of glycolysis are phosphorylated.
D) It increases the energy level of the electrons that are transferred to the electron transport chain
where ATP is produced.
Answer: C
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.2

11) Canine phosphofructokinase (PFK) deficiency afflicts Springer spaniels, affecting an
estimated 10% of the breed. Given its critical role in glycolysis, one implication of the genetic
defect resulting in PFK deficiency in dogs is _____.
A) early embryonic mortality
B) elevated blood-glucose levels in the dog’s blood
C) an intolerance for exercise
D) a reduced life span
Answer: C
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.2

12) Which process in eukaryotic cells will proceed normally whether oxygen (O2) is present or
absent?
A) electron transport
B) glycolysis
C) the citric acid cycle
D) oxidative phosphorylation
E) chemiosmosis
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.2

3
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
13) Substrate-level phosphorylation accounts for approximately what percentage of the ATP
formed by the reactions of glycolysis?
A) 0%
B) 2%
C) 10%
D) 38%
E) 100%
Answer: E
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.2

14) During glycolysis, when each molecule of glucose is catabolized to two molecules of
pyruvate, most of the potential energy contained in glucose is _____.
A) transferred to ADP, forming ATP
B) transferred directly to ATP
C) retained in the two pyruvates
D) stored in the NADH produced
E) used to phosphorylate fructose to form fructose 6-phosphate
Answer: C
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.2

15) In addition to ATP, what are the end products of glycolysis?
A) CO2 and H2O
B) CO2 and pyruvate
C) NADH and pyruvate
D) CO2 and NADH
E) H2O, FADH2, and citrate
Answer: C
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.2

16) Starting with one molecule of glucose, the energy-containing products of glycolysis are
_____.
A) 2 NAD+, 2 pyruvate, and 2 ATP
B) 2 NADH, 2 pyruvate, and 2 ATP
C) 2 FADH2, 2 pyruvate, and 4 ATP
D) 6 CO2, 2 pyruvate, and 2 ATP
E) 6 CO2, 2 pyruvate, and 30 ATP
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.2

4
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
17) In glycolysis, for each molecule of glucose oxidized to pyruvate _____.
A) two molecules of ATP are used and two molecules of ATP are produced.
B) two molecules of ATP are used and four molecules of ATP are produced.
C) four molecules of ATP are used and two molecules of ATP are produced.
D) two molecules of ATP are used and six molecules of ATP are produced.
E) six molecules of ATP are used and six molecules of ATP are produced.
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.2

18) Which kind of metabolic poison would most directly interfere with glycolysis?
A) an agent that reacts with oxygen and depletes its concentration in the cell
B) an agent that binds to pyruvate and inactivates it
C) an agent that closely mimics the structure of glucose but is not metabolized
D) an agent that reacts with NADH and oxidizes it to NAD+
E) an agent that blocks the passage of electrons along the electron transport chain
Answer: C
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.2

19) Why is glycolysis described as having an investment phase and a payoff phase?
A) It both splits molecules and assembles molecules.
B) It attaches and detaches phosphate groups.
C) It uses glucose and generates pyruvate.
D) It shifts molecules from cytosol to mitochondrion.
E) It uses stored ATP and then forms a net increase in ATP.
Answer: E
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.2

20) Why is glycolysis considered to be one of the first metabolic pathways to have evolved?
A) It produces much less ATP than does oxidative phosphorylation.
B) It does not involve organelles or specialized structures, does not require oxygen, and is
present in most organisms.
C) It is found in prokaryotic cells but not in eukaryotic cells.
D) It relies on chemiosmosis, which is a metabolic mechanism present only in the first cells’
prokaryotic cells.
E) It requires the presence of membrane-enclosed cell organelles found only in eukaryotic cells.
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.2

5
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
21) Phosphofructokinase is an allosteric enzyme that catalyzes the conversion of fructose 6phosphate
to fructose
1,6-bisphosphate,
an
early
step of
glycolysis.
In
the presence
of
oxygen,
an

increase
in the
amount
of
ATP in
a
cell
would be
expected
to _____.

A)
inhibit
the enzyme
and
thus
slow the
rates
of
glycolysis
and
the citric
acid
cycle.

B)
activate
the
enzyme
and
thus
slow the
rates
of
glycolysis
and
the citric
acid
cycle.

C)
inhibit
the
enzyme
and
thus
increase
the rates
of
glycolysis
and
the citric
acid
cycle.

D)
activate
the
enzyme
and
thus
increase
the rates
of glycolysis
and
the citric
acid
cycle.

E)
inhibit
the enzyme
and
thus
increase
the rate
of
glycolysis
and
the concentration
of
citrate.

Answer:
A

Bloom’s
Taxonomy:
Knowledge/Comprehension

Section:
9.2

22)
Glycolysis
is active
when
cellular
energy
levels
are
_____; the
regulatory
enzyme,

phosphofructokinase,
is _____
by
ATP.

A)
low; activated

B)
low;
inhibited

C)
high;
activated

D)
high;
inhibited

Answer:
B

Bloom’s
Taxonomy:
Knowledge/Comprehension

Section:
9.3

23)
During
cellular
respiration,
acetyl
CoA
accumulates
in which
location?

A)
cytosol

B)
mitochondrial
outer
membrane

C)
mitochondrial
inner
membrane

D)
mitochondrial
intermembrane
space

E)
mitochondrial
matrix

Answer:
E

Bloom’s
Taxonomy:
Knowledge/Comprehension

Section:
9.3

24)
Even
though
plants cells
photosynthesize,
they
still
use their
mitochondria
for
oxidation
of
pyruvate.
This
will
occur
in _____.

A)
photosynthetic
cells
in the
light,
while
photosynthesis
occurs
concurrently

B)
nonphotosynthesizing
cells
only

C)
cells
that are
storing
glucose
only

D)
all
cells
all the
time

E)
photosynthesizing
cells
in the
light
and in other
tissues
in the
dark

Answer:
D

Bloom’s
Taxonomy:
Synthesis/Evaluation

Section:
9.3

6
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
25) Following glycolysis and the citric acid cycle, but before the electron transport chain and
oxidative phosphorylation, the carbon skeleton of glucose has been broken down to CO2 with
some net gain of ATP. Most of the energy from the original glucose molecule at that point in the
process, however, is in the form of _____.
A) acetyl-CoA
B) glucose
C) pyruvate
D) NADH
Answer: D
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.4

26) Which electron carrier(s) function in the citric acid cycle?
A) NAD+ only
B) NADH and FADH2
C) the electron transport chain
D) ADP and ATP
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.4

27) If you were to add one of the eight citric acid cycle intermediates to the culture medium of
yeast growing in the laboratory, what do you think would happen to the rates of ATP and carbon
dioxide production?
A) There would be no change in ATP production, but we would observe an increased rate of
carbon dioxide production.
B) The rates of ATP production and carbon dioxide production would both increase.
C) The rate of ATP production would decrease, but the rate of carbon dioxide production would
increase.
D) Rates of ATP and carbon dioxide production would probably both decrease.
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.4

28) A substrate-level phosphorylation occurs in the citric acid cycle when _____.
A) GDP is phosphorylated to produce GTP
B) NAD+ is phosphorylated to NADH
C) oxaloacetate is phosphorylated
D) acetylation of oxaloacetate takes place
Answer: A
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.4

7
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
29) Fatty acids usually have an even number of carbons in their structures. They are catabolized
by a process called beta-oxidation. The end products of the metabolic pathway are acetyl groups
of acetyl CoA molecules. These acetyl groups _____.
A) directly enter the electron transport chain
B) directly enter the energy-yielding stages of glycolysis
C) are directly decarboxylated by pyruvate dehydrogenase
D) directly enter the citric acid cycle
Answer: D
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.4

30) The oxygen consumed during cellular respiration is involved directly in which process or
event?
A) glycolysis
B) accepting electrons at the end of the electron transport chain
C) the citric acid cycle
D) the oxidation of pyruvate to acetyl CoA
E) the phosphorylation of ADP to form ATP
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.5

31) Carbon dioxide (CO2) is released during which of the following stages of cellular
respiration?
A) glycolysis and the oxidation of pyruvate to acetyl CoA
B) oxidation of pyruvate to acetyl CoA and the citric acid cycle
C) the citric acid cycle and oxidative phosphorylation
D) oxidative phosphorylation and fermentation
E) fermentation and glycolysis
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.4

8
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
Use the following figure to answer the questions below.

The citric acid cycle.

32) If pyruvate oxidation is blocked, what will happen to the levels of oxaloacetate and citric
acid in the citric acid cycle shown in the accompanying figure?
A) There will be no change in the levels of oxaloacetate and citric acid.
B) Oxaloacetate will decrease and citric acid will accumulate.
C) Oxaloacetate will accumulate and citric acid will decrease.
D) Both oxaloacetate and citric acid will decrease.
E) Both oxaloacetate and citric acid will accumulate.
Answer: C
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.4

33) Starting with citrate, which of the following combinations of products would result from
three acetyl CoA molecules entering the citric acid cycle (see the accompanying figure)?
A) 1 ATP, 2 CO2, 3 NADH, and 1 FADH2
B) 2 ATP, 2 CO2, 3 NADH, and 3 FADH2
C) 3 ATP, 3 CO2, 3 NADH, and 3 FADH2
D) 3 ATP, 6 CO2, 9 NADH, and 3 FADH2
E) 38 ATP, 6 CO2, 3 NADH, and 12 FADH2
Answer: D
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.4

9
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
34) Which of the following statements about cellular metabolism is FALSE?
A) Glycolysis is inhibited when cellular energy levels are abundant.
B) Citric acid cycle activity is dependent solely on availability of substrate; otherwise it is
unregulated.
C) In the electron transport chain, electrons decrease in energy level as they are transferred from
one electron carrier to the next.
D) Reactions of the citric acid cycle take place in the mitochondrial matrix.
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.5

35) Which of the following events takes place in the electron transport chain?
A) the breakdown of glucose into two pyruvate molecules
B) the breakdown of an acetyl group to carbon dioxide
C) the extraction of energy from high-energy electrons remaining from glycolysis and the citric
acid cycle
D) substrate-level phosphorylation
Answer: C
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.5

36) C6H12O6 (glucose) + 6 O2 → 6 CO2 + 6 H2O
Where is most of the water in this reaction produced?
A) during glycolysis
B) in the citric acid cycle
C) during fermentation
D) in the electron transport chain
Answer: D
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.5

37) The energy of electron transport serves to move (translocate) protons to the outer
mitochondrial compartment. How does this help the mitochondrion produce ATP?
A) The hydrogen ions (protons) are transferred to oxygen in an energy-releasing reaction.
B) The translocation of protons sets up the electrochemical gradient that drives ATP synthesis in
the mitochondria.
C) The protons pick up electrons from the electron transport chain on their way through the inner
mitochondrial membrane.
D) The protons receive electrons from the NAD+ and FAD that are accepted by electrons in
glycolysis and the citric acid cycle.
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.5

10
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
38) The constituents of the electron transport chain have similar capabilities, with the exception
of ubiquinone (coenzyme Q). What is different about ubiquinone?
A) Ubiquinone is a protein that begins the electron transport chainRemember, it accepts the highestenergy
electrons.

B)
Ubiquinone
is a protein
that serves
as a
regulator
of the
rate
of redox
reactions
in
the electron

transport
chain.

C)
Ubiquinone
is a protein
that is
a
constituent
of all
cells,
prokaryotic
or
eukaryotic;
hence
its

name,
originating
from
“ubiquitous.”

D)
Ubiquinone is not
a
protein,
is
lipid
soluble,
and
can
move through
the inner
mitochondrial

membrane.

Answer:
D

Bloom’s
Taxonomy:
Knowledge/Comprehension

Section:
9.5

39)
The
primary
role
of oxygen
in cellular
respiration
is
to _____.

A)
yield
energy
in the
form
of ATP
as it
is passed
down the
respiratory
chain

B)
act
as an
acceptor
for
electrons
and
hydrogen,
forming
water

C)
combine
with
carbon,
forming
CO2

D)
combine
with lactate,
forming
pyruvate

E)
catalyze
the reactions
of glycolysis

Answer:
B

Bloom’s
Taxonomy:
Knowledge/Comprehension

Section:
9.5

40)
Inside
an
active
mitochondrion,
most
electrons
follow which
pathway?

A)
glycolysis
→ NADH

oxidative
phosphorylation
→ ATP
→ oxygen

B)
citric
acid
cycle
→ FADH2

electron
transport
chain
→ ATP

C)
electron
transport
chain
→ citric
acid
cycle
→ ATP
→ oxygen

D)
pyruvate
→ citric
acid
cycle
→ ATP

NADH
→ oxygen

E)
citric
acid
cycle
→ NADH
→ electron
transport
chain
→ oxygen

Answer:
E

Bloom’s
Taxonomy:
Knowledge/Comprehension

Section:
9.5

41)
Energy
released
by
the electron
transport
chain
is used
to pump
H+
into
which
location
in
eukaryotic
cells?

A)
cytosol

B)
mitochondrial
outer
membrane

C)
mitochondrial
inner
membrane

D)
mitochondrial
intermembrane
space

E)
mitochondrial
matrix

Answer:
D

Bloom’s
Taxonomy:
Knowledge/Comprehension

Section:
9.5

11
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
42) Which of the following produces the most ATP when glucose (C6H12O6) is completely
oxidized to carbon dioxide and water?
A) glycolysis
B) fermentation
C) oxidation of pyruvate to acetyl CoA
D) citric acid cycle
E) oxidative phosphorylation (chemiosmosis)
Answer: E
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.5

43) The synthesis of ATP by oxidative phosphorylation, using the energy released by movement
of protons across the membrane down their electrochemical gradient, is an example of _____.
A) active transport
B) an endergonic reaction coupled to an exergonic reaction
C) a reaction with a positive ΔG
D) osmosis
E) allosteric regulation
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.5

44) In liver cells, the inner mitochondrial membranes are about five times the area of the outer
mitochondrial membranes. What purpose must this serve?
A) It allows for an increased rate of glycolysis.
B) It allows for an increased rate of the citric acid cycle.
C) It increases the surface for oxidative phosphorylation.
D) It increases the surface for substrate-level phosphorylation.
E) It allows the liver cell to have more peroxisomes.
Answer: C
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.5

45) Chemiosmotic ATP synthesis (oxidative phosphorylation) occurs in _____.
A) all cells, but only in the presence of oxygen
B) only eukaryotic cells, in the presence of oxygen
C) only in mitochondria, using either oxygen or other electron acceptors
D) all respiring cells, both prokaryotic and eukaryotic, using either oxygen or other electron
acceptors
E) all cells, in the absence of respiration
Answer: D
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.5

12
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
Use the following figure to answer the questions below.

46) The accompanying figure shows the electron transport chain. Which of the following is the
combination of substances that is initially added to the chain?
A) oxygen, carbon dioxide, and water
B) NAD+, FAD, and electrons
C) NADH, FADH2, and protons
D) NADH, FADH2, and O2
E) oxygen and protons
Answer: D
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.5

13
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
47) Which of the following most accurately describes what is happening along the electron
transport chain in the accompanying figure?
A) Electrons are transferred to ADP to generate ATP at each step in the process.
B) Each electron carrier alternates between being reduced and being oxidized.
C) ATP is generated at each step of the process.
D) Energy of the electrons increases at each step of the process.
E) Molecules in the chain give up some of their potential energy.
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.5

Use the following information to answer the questions below.

Exposing inner mitochondrial membranes to ultrasonic vibrations will disrupt the membranes.
However, the fragments will reseal “inside out.” The little vesicles that result can still transfer
electrons from NADH to oxygen and synthesize ATP.

48) After the disruption, when electron transfer and ATP synthesis still occur, what must be
present?
A) all of the electron transport proteins and ATP synthase
B) all of the electron transport system and the ability to add CoA to acetyl groups
C) the ATP synthase system
D) the electron transport system
E) plasma membranes like those used by bacteria for respiration
Answer: A
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.5

49) These inside-out membrane vesicles will _____.
A) become acidic inside the vesicles when NADH is added
B) become alkaline inside the vesicles when NADH is added
C) make ATP from ADP and i if transferred to a pH 4 buffered solution after incubation in a
pH 7 buffered solution
D) hydrolyze ATP to pump protons out of the interior of the vesicle to the exterior
E) reverse electron flow to generate NADH from NAD+ in the absence of oxygen
Answer: A
Bloom’s Taxonomy: Synthesis/Evaluation
Section: 9.5

14
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
50) In mitochondria, exergonic redox reactions _____.
A) are the source of energy driving prokaryotic ATP synthesis
B) are directly coupled to substrate-level phosphorylation
C) provide the energy that establishes the proton gradient
D) reduce carbon atoms to carbon dioxide
E) are coupled via phosphorylated intermediates to endergonic processes
Answer: C
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.5

51) When electrons flow along the electron transport chains of mitochondria, which of the
following changes occurs?
A) The pH of the matrix increases.
B) ATP synthase pumps protons by active transport.
C) The electrons gain free energy.
D) The cytochromes phosphorylate ADP to form ATP.
E) NAD+ is oxidized.
Answer: A
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.5

52) Why are fermentation reactions important for cells?
A) They produce alcohol, which enhances the permeability of their mitochondrial membranes to
proton translocation.
B) They regenerate NAD+ so that glycolysis can continue to operate.
C) They allow the cell to conserve oxygen for the citric acid cycle.
D) They generate oxygen.
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.6

53) Which metabolic pathway is common to both cellular respiration and fermentation?
A) the oxidation of pyruvate to acetyl CoA
B) the citric acid cycle
C) oxidative phosphorylation
D) glycolysis
E) chemiosmosis
Answer: D
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.6

15
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
54) The ATP made during fermentation is generated by _____.
A) the electron transport chain
B) substrate-level phosphorylation
C) chemiosmosis
D) oxidative phosphorylation
E) aerobic respiration
Answer: B
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.6

55) In the absence of oxygen, yeast cells can obtain energy by fermentation, resulting in the
production of _____.
A) ATP, CO2, and ethanol (ethyl alcohol)
B) ATP, CO2, and lactate
C) ATP, NADH, and pyruvate
D) ATP, pyruvate, and oxygen
E) ATP, pyruvate, and acetyl CoA
Answer: A
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.6

56) An organism is discovered that thrives in both the presence and absence of oxygen in the air.
Curiously, the consumption of sugar increases as oxygen is removed from the organism’s
environment, even though the organism does not gain much weight. This organism _____.
A) must use a molecule other than oxygen to accept electrons from the electron transport chain
B) is a normal eukaryotic organism
C) is photosynthetic
D) is an anaerobic organism
E) is a facultative anaerobe
Answer: E
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.6

57) A mutation in yeast makes it unable to convert pyruvate to ethanol. How will this mutation
affect these yeast cells? The mutant yeast cells will _____.
A) be unable to grow anaerobically
B) grow anaerobically only when given glucose
C) be unable to metabolize glucose
D) die because they cannot regenerate NAD+ from NAD
E) metabolize only fatty acids
Answer: A
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.6

16
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.
58) What carbon source(s) can yeast cells metabolize under anaerobic conditions to make ATP?
A) glucose
B) ethanol
C) pyruvate
D) lactic acid
E) either ethanol or lactic acid
Answer: A
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.6

59) Which of the following occurs in the cytosol of a eukaryotic cell?
A) glycolysis and fermentation
B) fermentation and chemiosmosis
C) oxidation of pyruvate to acetyl CoA
D) citric acid cycle
E) oxidative phosphorylation
Answer: A
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.2, 9.6

60) Yeast cells that have defective mitochondria incapable of respiration will be able to grow by
catabolizing which of the following carbon sources for energy?
A) glucose
B) proteins
C) fatty acids
D) glucose, proteins, and fatty acids
E) Such yeast cells will not be capable of catabolizing any food molecules, and therefore, will
die.
Answer: A
Bloom’s Taxonomy: Application/Analysis
Section: 9.2, 9.6

61) The final electron acceptor of the electron transport chain that functions in aerobic oxidative
phosphorylation is _____.
A) oxygen
B) water
C) NAD+
D) pyruvate
E) ADP
Answer: A
Bloom’s Taxonomy: Knowledge/Comprehension
Section: 9.5, 9.6
17
Copyright © 2014 Pearson Education, Inc.

 

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Biological Science 5th Edition Freeman Quillin Allison Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *