Sale!

General Organic and Biological Chemistry 4th Edition Timberlake Test Bank

$80.00 $12.99

General Organic and Biological Chemistry 4th Edition Timberlake Test Bank

ISBN-13: 978-0321750891

ISBN-10: 0321750896

Description

General Organic and Biological Chemistry 4th Edition Timberlake Test Bank

ISBN-13: 978-0321750891

ISBN-10: 0321750896

 

 

Be the best nurse you can be:

Nursing test banks are legit and very helpful. This test bank on this page can be downloaded immediately after you checkout today.

Here is the definition of nursing

Its true that you will receive the entire legit test bank for this book and it can happen today regardless if its day or night. We have made the process automatic for you so that you don’t have to wait.

We encourage you to purchase from only a trustworthy provider:

Our site is one of the most confidential websites on the internet. We maintain no logs and guarantee it. Our website is also encrypted with an SSL on the entire website which will show on your browser with a lock symbol. This means not a single person can view any information.

Have any comments or suggestions?

When you get your file today you will be able to open it on your device and start studying for your class right now.

Remember, this is a digital download that is automatically given to you after you checkout today.

Free Nursing Test Questions:

 

General, Organic, and Biological Chemistry, 4e (Timberlake)

Chapter 8   Solutions

 

8.1   Multiple-Choice Questions

 

1) The O-H bond in water is polar because

  1. A) it is an ionic bond.
  2. B) oxygen is much more electronegative than hydrogen.
  3. C) oxygen occupies more space than hydrogen.
  4. D) hydrogen is much more electronegative than oxygen.
  5. E) it is a hydrogen bond.

Answer:  B

Objective:  8.1

Global Outcomes:  GO2

 

2) A hydrogen bond is

  1. A) an attraction between a hydrogen atom attached to N, O, or F and an N, O, or F atom on another molecule.
  2. B) a covalent bond between H and O.
  3. C) an ionic bond between H and another atom.
  4. D) a bond that is stronger than a covalent bond.
  5. E) the polar O-H bond in water.

Answer:  A

Objective:  8.1

Global Outcomes:  GO2

 

3) Hydrogen bonds are a major factor in the structure of

  1. A) DNA.
  2. B) hydrogen chloride.
  3. C) dry ice.
  4. D) air.
  5. E) table salt.

Answer:  A

Objective:  8.1

Global Outcomes:  GO2

 

4) In a solution, the solvent

  1. A) is a liquid.
  2. B) can be a liquid or gas.
  3. C) can be a solid, liquid, or gas.
  4. D) is never a solid.
  5. E) is the substance present in the smallest concentration.

Answer:  C

Objective:  8.1

Global Outcomes:  GO2

 

5) Which of the following molecules can form hydrogen bonds?

  1. A) CH4
  2. B) NaH
  3. C) NH3
  4. D) BH3
  5. E) HI

Answer:  C

Objective:  8.1

Global Outcomes:  GO2

 

6) A solution is prepared by dissolving 2 g of KCl in 100 g of H2O. In this solution, H2O is the

  1. A) solute.
  2. B) solvent.
  3. C) solution.
  4. D) solid.
  5. E) ionic compound.

Answer:  B

Objective:  8.1

Global Outcomes:  GO4

 

7) Oil does not dissolve in water because

  1. A) oil is polar.
  2. B) oil is nonpolar.
  3. C) water is nonpolar.
  4. D) water is saturated.
  5. E) oil is hydrated.

Answer:  B

Objective:  8.1

Global Outcomes:  GO2

 

8) When KCl dissolves in water

  1. A) the Cl-ions are attracted to dissolved K+
  2. B) the Cl-ions are attracted to the partially negative oxygen atoms of the water molecule.
  3. C) the K+ions are attracted to Cl-ions on the KCl crystal.
  4. D) the K+ions are attracted to the partially negative oxygen atoms of the water molecule.
  5. E) the K+ions are attracted to the partially positive hydrogen atoms of the water molecule.

Answer:  D

Objective:  8.1

Global Outcomes:  GO2

 

 

9) Water is a polar solvent and hexane (C6H14) is a nonpolar solvent.  Which of the following correctly describes the solubility of the solute?

  1. A) mineral oilRemember,luble in water
  2. B) CaCl2Remember,luble in hexane
  3. C) NaHCO3Remember,luble in water
  4. D) CCl4Remember,luble in water
  5. E) octaneRemember,luble in water

Answer:  C

Objective:  8.1

Global Outcomes:  GO2

10) In water, a substance that ionizes completely in solution is called a

  1. A) weak electrolyte.
  2. B) nonelectrolyte.
  3. C) semiconductor.
  4. D) nonconductor.
  5. E) strong electrolyte.

Answer:  E

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO2

 

11) In water, a substance that partially ionizes in solution is called a

  1. A) weak electrolyte.
  2. B) nonelectrolyte.
  3. C) semiconductor.
  4. D) nonconductor.
  5. E) strong electrolyte.

Answer:  A

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO2

 

12) An equivalent is

  1. A) the amount of ion that has a 1+ charge.
  2. B) the amount of ion that has a 1- charge.
  3. C) the amount of ion that carries 1 mole of electrical charge.
  4. D) 1 mole of any ion.
  5. E) 1 mole of an ionic compound.

Answer:  C

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO2

 

 

13) How many equivalents are present in 5.0 g of Al3+?

  1. A) 15 Eq
  2. B) 0.56 Eq
  3. C) 0.19 Eq
  4. D) 0.37 Eq
  5. E) 3 Eq

Answer:  B

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO4

 

14) How many equivalents are present in 5.0 moles of Al3+?

  1. A) 15 Eq
  2. B) 1.3 Eq
  3. C) 5.0 Eq
  4. D) 0.67 Eq
  5. E) 3.0 Eq

Answer:  A

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO4

15) An intravenous replacement solution contains 4.0 mEq/L of Ca2+ ions.  How many grams of Ca2+ are in 3.0 L of the solution?

  1. A) 0.24 g
  2. B) 0.80 g
  3. C) 0.40 g
  4. D) 240 g
  5. E) 4.0 g

Answer:  A

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO4

 

16) When some of the sugar added to iced tea remains undissolved at the bottom of the glass, the solution is

  1. A) dilute.
  2. B) polar.
  3. C) nonpolar.
  4. D) saturated.
  5. E) unsaturated.

Answer:  D

Objective:  8.3

Global Outcomes:  GO2

 

 

17) The solubility of KI is 50 g in 100 g of H2O at 20 °C.  If 110 grams of KI are added to 200 grams of H2O,

  1. A) all of the KI will dissolve.
  2. B) the solution will freeze.
  3. C) the solution will start boiling.
  4. D) a saturated solution will form.
  5. E) the solution will be unsaturated.

Answer:  D

Objective:  8.3

Global Outcomes:  GO4

 

18) An increase in the temperature of a solution usually

  1. A) increases the boiling point.
  2. B) increases the solubility of a gas in the solution.
  3. C) increases the solubility of a solid solute in the solution.
  4. D) decreases the solubility of a solid solute in the solution.
  5. E) decreases the solubility of a liquid solute in the solution.

Answer:  C

Objective:  8.3

Global Outcomes:  GO2

19) Which one of the following compounds will NOT be soluble in water?

  1. A) NaOH
  2. B) PbS
  3. C) K2SO4
  4. D) LiNO3
  5. E) MgCl2

Answer:  B

Objective:  8.3

Global Outcomes:  GO2

 

20) Which one of the following compounds will NOT be soluble in water?

  1. A) LiOH
  2. B) K2S
  3. C) BaSO4
  4. D) NaNO3
  5. E) MgCl2

Answer:  C

Objective:  8.3

Global Outcomes:  GO2

 

 

21) Which one of the following compounds will be soluble in water?

  1. A) AgCl
  2. B) Cu(OH)2
  3. C) LiCl
  4. D) CaSO4
  5. E) PbCO3

Answer:  C

Objective:  8.3

Global Outcomes:  GO2

 

22) Which one of the following compounds will be soluble in water?

  1. A) AgBr
  2. B) Ca(OH)2
  3. C) NH)4Cl
  4. D) CaCO3
  5. E) PbS

Answer:  C

Objective:  8.3

Global Outcomes:  GO2

23) When solutions of KCl and Pb(NO3)2 are mixed, a precipitate forms. Which of the following is the balanced equation for the double replacement reaction that occurs?

  1. A) KCl(aq) + Pb(NO3)2(aq) → KNO3(aq) + PbCl2(s)
  2. B) KNO3(aq) + PbCl2(s) → KCl(aq) + Pb(NO3)2(aq)
  3. C) K+(aq) + NO3-(aq) → KNO3(aq)
  4. D) 2KCl(aq) + Pb(NO3)2(aq) → 2 KNO3(aq) + PbCl2(s)
  5. E) KCl(aq) + Pb(NO3)2(aq) → KNO3(aq) + PbCl(s)

Answer:  D

Objective:  8.3

Global Outcomes:  GO2

 

24) When solutions of NaCl and AgNO3 are mixed,

  1. A) a precipitate of AgCl forms.
  2. B) a precipitate of NaNO3
  3. C) no precipitate forms.
  4. D) precipitate of NaNO3and AgCl form.
  5. E) a precipitate of AgCl2

Answer:  A

Objective:  8.3

Global Outcomes:  GO2

 

 

25) According to Henry’s law, the solubility of a gas in a liquid

  1. A) decreases as the gas pressure above the liquid increases.
  2. B) increases as the gas pressure above the liquid increases.
  3. C) remains the same as the temperature increases.
  4. D) depends on the liquid polarity.
  5. E) depends on the liquid density.

Answer:  B

Objective:  8.3

Global Outcomes:  GO2

 

26) The mass percent concentration refers to

  1. A) grams of solute in 1 kg of solvent.
  2. B) grams of solute in 1 kg of solution.
  3. C) grams of solute in 100 g of solvent.
  4. D) grams of solute in 100 g of solution.
  5. E) grams of solvent in 100 g of solution.

Answer:  D

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO2

 

27) The mass/volume percent concentration refers to

  1. A) grams of solute in 1 L of solvent.
  2. B) grams of solute in 1 L of solution.
  3. C) grams of solute in 100 mL of solvent.
  4. D) grams of solute in 100 mL of solution.
  5. E) grams of solvent in 100 mL of solution.

Answer:  D

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO2

28) What is the concentration, in mass percent, of a solution prepared from 50.0 g NaCl and 150.0 g of water?

  1. A) 0.250%
  2. B) 33.3%
  3. C) 40.0%
  4. D) 25.0%
  5. E) 3.00%

Answer:  D

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

 

 

29) Rubbing alcohol is 70.% isopropyl alcohol by volume.  How many mL of isopropyl alcohol are in a 1 pint (473 mL) container?

  1. A) 70. mL
  2. B) 0.15 mL
  3. C) 680 mL
  4. D) 470 mL
  5. E) 330 mL

Answer:  E

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

 

30) What is the concentration, in m/v percent, of a solution prepared from 50. g NaCl and 2.5 L of water?

  1. A) 5.0%
  2. B) 2.0%
  3. C) 0.020%
  4. D) 0.050%
  5. E) 20.%

Answer:  B

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

 

31) How many grams of glucose are needed to prepare 400. mL of a 2.0%(m/v) glucose solution?

  1. A) 800. g
  2. B) 0.0050 g
  3. C) 8.0 g
  4. D) 2.0 g
  5. E) 200. g

Answer:  C

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

32) A patient needs to receive 85 grams of glucose every 12 hours.  What volume of a 5.0%(m/v) glucose solution needs to be administered to the patient each 12 hours?

  1. A) 1700 mL
  2. B) 60 mL
  3. C) 6000 mL
  4. D) 17 mL
  5. E) 204 mL

Answer:  A

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

 

 

33) What volume (mL) of a 15% (m/v) NaOH solution contains 120 g NaOH?

  1. A) 18 mL
  2. B) 0.13 mL
  3. C) 13 mL
  4. D) 120 mL
  5. E) 8.0 × 102mL

Answer:  E

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

 

34) How many milliliters of a 25% (m/v) NaOH solution would contain 75 g of NaOH?

  1. A) 25 mL
  2. B) 75 mL
  3. C) 33 mL
  4. D) 19 mL
  5. E) 3.0 × 102mL

Answer:  E

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

 

35) What is the molarity of a solution that contains 17 g of NH3 in 0.50 L of solution?

  1. A) 34 M
  2. B) 2.0 M
  3. C) 0.50 M
  4. D) 0.029 M
  5. E) 1.0 M

Answer:  B

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

 

36) What is the molarity of a solution that contains 3.25 moles of NaNO3 in 250. mL of solution?

  1. A) 3.25 M
  2. B) 6.50 M
  3. C) 0.0130 M
  4. D) 13.0 M
  5. E) 2.60 M

Answer:  D

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

 

37) When 200. mL of water are added to 100. mL of 12% KCl solution the final concentration of KCl is (Assume the volumes add.)

  1. A) 12%.
  2. B) 4.0%.
  3. C) 36%.
  4. D) 6.0%.
  5. E) 8.0%.

Answer:  B

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

 

38) The molarity (M) of a solution refers to

  1. A) moles of solute/L of solution.
  2. B) moles of solute/L of solvent.
  3. C) moles of solute/100 mL of solution.
  4. D) grams of solute/100 mL of solution.
  5. E) grams of solute/L of solution.

Answer:  A

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO2

 

39) What is the molarity of a solution containing 5.0 moles of KCl in 2.0 L of solution?

  1. A) 2.5 M
  2. B) 1.0 M
  3. C) 5.0 M
  4. D) 10. M
  5. E) 2.0 M

Answer:  A

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

 

40) What is the molarity of a solution which contains 58.5 g of sodium chloride dissolved in 0.500 L of solution?

  1. A) 0.500 M
  2. B) 1.00 M
  3. C) 1.50 M
  4. D) 2.00 M
  5. E) 4.00 M

Answer:  D

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

 

 

41) How many moles of CaCl2 are in 250 mL of a 3.0 M of CaCl2 solution?

  1. A) 750 moles
  2. B) 1.3 moles
  3. C) 83 moles
  4. D) 0.75 mole
  5. E) 3.0 moles

Answer:  D

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

42) What volume of a 1.5 M KOH solution is needed to provide 3.0 moles of KOH?

  1. A) 3.0 L
  2. B) 0.50 L
  3. C) 2.0 L
  4. D) 4.5 L
  5. E) 0.22 L

Answer:  C

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

 

43) During the process of diluting a solution to a lower concentration,

  1. A) the amount of solute does not change.
  2. B) the amount of solvent does not change.
  3. C) there is more solute in the concentrated solution.
  4. D) the volume of the solution does not change.
  5. E) water is removed from the concentrated solution.

Answer:  A

Objective:  8.5

Global Outcomes:  GO2

 

44) What is the molarity of a KCl solution made by diluting 75.0 mL of a 0.200 M solution to a final volume of 100. mL?

  1. A) 0.267 M
  2. B) 0.150 M
  3. C) 0.200 M
  4. D) 6.67 M
  5. E) 0.100 M

Answer:  B

Objective:  8.5

Global Outcomes:  GO4

 

 

45) What volume of 2.5% (m/v) KOH can be prepared from 125 mL of a 5.0% KOH solution?

  1. A) 0.0040 mL
  2. B) 63 mL
  3. C) 0.10 mL
  4. D) 125 mL
  5. E) 250 mL

Answer:  E

Objective:  8.5

Global Outcomes:  GO4

 

46) What volume of 0.10 M NaOH can be prepared from 250. mL of 0.30 M NaOH?

  1. A) 0.075 L
  2. B) 0.25 L
  3. C) 0.75 L
  4. D) 0.083 L
  5. E) 750 L

Answer:  C

Objective:  8.5

Global Outcomes:  GO4

47) What volume of a 2.00 M KCl solution is required to prepare 500. mL of a 0.100 M KCl solution?

  1. A) 0.0400 mL
  2. B) 25.0 mL
  3. C) 2.00 mL
  4. D) 1.00 × 104mL
  5. E) 5.00 × 102mL

Answer:  B

Objective:  8.5

Global Outcomes:  GO4

 

48) What is the new mass/volume (m/v)% of a KOH solution that is prepared by diluting 110 mL of a 6% (m/v) KOH solution to 330 mL?

  1. A) 2%
  2. B) 1%
  3. C) 6%
  4. D) 12%
  5. E) 18%

Answer:  A

Objective:  8.5

Global Outcomes:  GO4

 

 

49) Use the reaction:  2AgNO3(aq) + H2SO4(aq)  →   Ag2SO4(s)  +  2H2O(l)

What volume of 0.123 M AgNO3(aq) is needed to form 0.657 g of Ag2SO4(s)?

  1. A) 34.2 L
  2. B) 17.1 mL
  3. C) 34.2 mL
  4. D) 10.7 mL
  5. E) 53.4 mL

Answer:  C

Objective:  8.5

Global Outcomes:  GO4

 

50) A homogeneous mixture that does not settle out upon standing is

  1. A) an element.
  2. B) a colloid.
  3. C) a suspension.
  4. D) homogeneous.
  5. E) hydrated.

Answer:  B

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO2

51) In the process known as osmosis, __________ moves through a semipermeable membrane into an area of __________ concentration.

  1. A) solute; lower solute
  2. B) solute; higher solute
  3. C) solvent; lower solute
  4. D) solvent; lower solvent
  5. E) solvent; higher solvent

Answer:  D

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO2

 

For the question(s) that follow, consider a 4% starch solution and a 10% starch solution separated by a semipermeable membrane.

 

52) Which starch solution will decrease in volume as osmosis occurs?

  1. A) 4%
  2. B) 10%
  3. C) Neither exerts osmotic pressure.
  4. D) They exert equal osmotic pressures.
  5. E) They exert opposite osmotic pressures.

Answer:  A

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO7

 

 

53) The process that occurs in this system is

  1. A) filtration.
  2. B) hydration.
  3. C) neutralization.
  4. D) dialysis.
  5. E) osmosis.

Answer:  E

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO7

 

54) Which of the following occurs in this system?

  1. A) Water flows equally in both directions.
  2. B) There is a net flow of water from the 4% starch solution into the 10% starch solution.
  3. C) There is a net flow of water from the 10% starch solution into the 4% starch solution.
  4. D) Water does not cross the membrane at all.
  5. E) Starch moves out of the 10% starch solution into the 4% starch solution.

Answer:  B

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO7

55) A solution with the same osmotic pressure as the blood is

  1. A) isotonic to the blood.
  2. B) hypotonic to the blood.
  3. C) hypertonic to the blood.
  4. D) nontonic to the blood.
  5. E) molar to the blood.

Answer:  A

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO7

 

56) A solution that has an osmotic pressure less than that of red blood cells is called

  1. A) saturated.
  2. B) hypertonic.
  3. C) isotonic.
  4. D) hypotonic.
  5. E) unsaturated.

Answer:  D

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO7

 

 

57) A red blood cell will undergo crenation in

  1. A) water.
  2. B) 0.5% NaCl.
  3. C) 3% glucose.
  4. D) 5% glucose.
  5. E) 7% NaCl.

Answer:  E

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO2

 

58) Which solution is isotonic to a red blood cell?

  1. A) water
  2. B) 0.5% NaCl
  3. C) 2% glucose
  4. D) 0.9% NaCl
  5. E) 10% glucose

Answer:  D

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO2

 

59) A red blood cell will undergo hemolysis in

  1. A) water.
  2. B) 0.9% NaCl.
  3. C) 5% glucose.
  4. D) 5% NaCl.
  5. E) 10% glucose.

Answer:  A

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO2

60) The process by which a semipermeable membrane allows water molecules, small molecules, and ions to pass through while retaining large particles is called

  1. A) osmotic pressure.
  2. B) dialysis.
  3. C) solvation.
  4. D) dilution.
  5. E) hydration.

Answer:  B

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO2

 

 

61) An aqueous mixture containing starch (a colloid), NaCl, glucose, and albumin (a colloid) is placed in a dialyzing bag and immersed in distilled water.  Which of the following correctly describes the location of the indicated substance after dialysis?

  1. A) albumin, inside
  2. B) starch outside
  3. C) albumin inside and outside
  4. D) water inside only
  5. E) starch inside and outside

Answer:  A

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO2

 

62) 1.0 mole of NaCl is added to 1.0 L of water. The freezing point of the solution will be __________ the freezing point of pure water.

  1. A) higher than
  2. B) lower than
  3. C) the same as

Answer:  B

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO4

 

8.2   Bimodal Questions

 

1) Acetic acid can be classified as a(n) __________.

  1. A) gas
  2. B) solid
  3. C) weak electrolyte
  4. D) strong electrolyte
  5. E) ionic compound

Answer:  C

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO2

2) NaCl can be classified as a __________.

  1. A) gas
  2. B) liquid
  3. C) weak electrolyte
  4. D) strong electrolyte
  5. E) nonelectrolyte

Answer:  D

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO2

 

 

3) Methanol, CH3OH, can be classified as a __________.

  1. A) gas
  2. B) solid
  3. C) weak electrolyte
  4. D) strong electrolyte
  5. E) nonelectrolyte

Answer:  E

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO2

 

4) Using a kidney machine to remove waste products from the blood is known as __________.

  1. A) osmosis
  2. B) osmolysis
  3. C) autolysis
  4. D) hemolysis
  5. E) hemodialysis

Answer:  E

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO7

 

5) A mixture in which one component settles is called a(n) __________.

  1. A) solution
  2. B) colloid
  3. C) suspension
  4. D) electrolyte
  5. E) nonelectrolyte

Answer:  C

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO2

 

6) The molarity of a solution of 5.0 g of KCl in 100. mL of solution is __________.

  1. A) 0.038 M
  2. B) 0.067 M
  3. C) 0.67 M
  4. D) 0.13 M
  5. E) 1.3 M

Answer:  C

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO4

 

7) If 100. mL of water is added to 25 mL of 5.0 M NaCl, the final concentration is __________.

  1. A) 25 M
  2. B) 1.0 M
  3. C) 5.0 M
  4. D) 2.0 M
  5. E) 1.3 M

Answer:  B

Objective:  8.5

Global Outcomes:  GO4

 

8.3   Short Answer Questions

 

1) A substance that carries an electric current when dissolved in water is called a(n) __________.

Answer:  electrolyte

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO2

 

2) A substance that produces only a small number of ions in solution is known as a __________ electrolyte.

Answer:  weak

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO2

 

3) A solution of sodium carbonate, Na2CO3, that has a molarity of 0.0100 M contains __________ equivalents of carbonate per liter of the solution.

Answer:  0.0200

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO4

 

4) A solution of sodium carbonate, Na2CO3, that has a molarity of 0.0100 M contains __________ equivalents of sodium ions per liter of the solution.

Answer:  0.0200

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO4

 

5) Is barium sulfate, BaSO4Remember,luble or insoluble in water?

Answer:  insoluble

Objective:  8.3

Global Outcomes:  GO2

 

 

6) In the following equation, __________ will form a precipitate.

 

NaCl  +  AgNO3  →  AgCl  +  NaNO3

 

Answer:  AgCl

Objective:  8.3

Global Outcomes:  GO2

7) In the following equation, __________ will form a precipitate.

 

BaCl2  +  H2SO4  →  BaSO4 +  2HCl

 

Answer:  BaSO4

Objective:  8.3

Global Outcomes:  GO2

 

8) The number of moles of a compound dissolved in one liter of a solution is called the __________.

Answer:  molarity

Objective:  8.4

Global Outcomes:  GO2

 

9) Substances whose particles in solution scatter light and pass through filters but cannot pass through semipermeable membranes are called __________.

Answer:  colloids

Objective:  8.6

Global Outcomes:  GO2

 

 

8.4   Matching Questions

 

Identify the term defined in each description.

 

  1. A) hypotonic
  2. B) unsaturated
  3. C) hydrogen bonding
  4. D) saturated
  5. E) hypertonic
  6. F) hydration

 

1) a solution that contains the highest amount of solute that dissolves at a given temperature

Objective:  8.1, 8.3, 8.6

Global Outcomes:  GO2

 

2) the major attraction between water molecules

Objective: 8.1, 8.3, 8.6

Global Outcomes: GO2

 

3) the association of several water molecules with ions produced in a solution

Objective:  8.1, 8.3, 8.6

Global Outcomes:  GO2

 

4) a solution in which more solute can be dissolved

Objective:  8.1, 8.3, 8.6

Global Outcomes:  GO2

 

5) a solution that has a higher osmotic pressure than the red blood cells of the body

Objective:  8.1, 8.3, 8.6

Global Outcomes:  GO2

Answers: 1) D 2) C 3) F 4) B 5) E

 

 

Match the type of mixture with the appropriate characteristics.

 

  1. A) suspension
  2. B) solution
  3. C) colloid

 

6) a mixture of sodium chloride in water

Objective:  8.1, 8.6

Global Outcomes:  GO2

 

7) a mixture whose particles settle on standing

Objective:  8.1, 8.6

Global Outcomes:  GO2

 

8) a homogeneous mixture in which suspended particles cannot pass through a semipermeable membrane

Objective:  8.1, 8.6

Global Outcomes:  GO2

 

9) a mixture whose particles cannot be separated by filters or semipermeable membranes

Objective:  8.1, 8.6

Global Outcomes:  GO2

 

10) a mixture whose particles can be separated by filters

Objective:  8.1, 8.6

Global Outcomes:  GO2

 

Answers: 6) B 7) A 8) C 9) B 10) A

 

Compare the osmotic pressure of these solutions to the osmotic pressure of red blood cells.

 

  1. A) hypertonic
  2. B) hypotonic
  3. C) isotonic

 

11) water

Objective: 8.1, 8.6

Global Outcomes: GO7

 

12) 0.5% NaCl

Objective:  8.1, 8.6

Global Outcomes:  GO7

 

13) 7% glucose

Objective:  8.1, 8.6

Global Outcomes:  GO7

 

14) 5% glucose

Objective:  8.1, 8.6

Global Outcomes:  GO7

 

15) 0.9% NaCl

Objective:  8.1, 8.6

Global Outcomes:  GO7

 

Answers: 11) B 12) B 13) A 14) C 15) C

 

 

Indicate whether each of the following compounds dissolves in water to give ions, molecules, or both.

 

  1. A) both
  2. B) ions
  3. C) molecules

 

16) NaCl, a strong electrolyte

Objective: 8.2

Global Outcomes: 8.2

 

17) HI, a weak electrolyte

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO2

 

18) CH3CH2OH, a nonelectrolyte

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO2

 

19) KNO3, a strong electrolyte

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO2

 

20) glucose, a nonelectrolyte

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO2

 

21) H2CO3, a weak electrolyte

Objective:  8.2

Global Outcomes:  GO2

Answers: 16) B 17) A 18) C 19) B 20) C 21) A

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “General Organic and Biological Chemistry 4th Edition Timberlake Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *