Sale!

Introduction to Biotechnology 3rd Edition Thieman Palladino Test Bank

$80.00 $12.99

Introduction to Biotechnology 3rd Edition Thieman Palladino Test Bank

ISBN-13: 978-0321766113

ISBN-10: 0321766113

Description

Introduction to Biotechnology 3rd Edition Thieman Palladino Test Bank

ISBN-13: 978-0321766113

ISBN-10: 0321766113

 

 

Be the best nurse you can be:

Nursing test banks are legit and very helpful. This test bank on this page can be downloaded immediately after you checkout today.

Here is the definition of nursing

Its true that you will receive the entire legit test bank for this book and it can happen today regardless if its day or night. We have made the process automatic for you so that you don’t have to wait.

We encourage you to purchase from only a trustworthy provider:

Our site is one of the most confidential websites on the internet. We maintain no logs and guarantee it. Our website is also encrypted with an SSL on the entire website which will show on your browser with a lock symbol. This means not a single person can view any information.

Have any comments or suggestions?

When you get your file today you will be able to open it on your device and start studying for your class right now.

Remember, this is a digital download that is automatically given to you after you checkout today.

Free Nursing Test Questions:

 

Introduction to Biotechnology, 3e (Thieman)

Chapter 8   DNA Fingerprinting and Forensic Analysis

 

1) Which scientist is credited with the first example of using DNA fingerprinting evidence to solve a crime?

  1. A) Francis Crick
  2. B) Alex Jefferies
  3. C) Kary Mullis
  4. D) Colin Pitchfork
  5. E) Barry Sheck

Answer:  B

 

2) The physical location of a gene on a chromosome is a gene’s ________.

  1. A) genome
  2. B) telomere
  3. C) locus
  4. D) allele
  5. E) None of these choices

Answer:  C

 

3) ________ are tandemly repeated sequences of DNA also called short tandem repeats.

  1. A) VNTRs
  2. B) Microsatellites
  3. C) Minisatellites
  4. D) Telomeres
  5. E) Centromeres

Answer:  B

 

4) Variations in restriction enzyme-cutting patterns of DNA from different individuals are called ________.

  1. A) STRs
  2. B) VNTRs
  3. C) RFLPs
  4. D) microsatellites
  5. E) minisatellites

Answer:  C

 

5) Which of the following techniques is most commonly used to separate DNA molecules by size?

  1. A) PCR
  2. B) RFLP
  3. C) Chromatography
  4. D) DNA sequencing
  5. E) Gel electrophoresis

Answer:  E

 

 

6) The Innocence Project is an effort to use DNA evidence ________.

  1. A) to convict the accused
  2. B) for paternity testing
  3. C) to exonerate convicted individuals
  4. D) for the identification of remains
  5. E) to study familial inheritance

Answer:  C

7) DNA is present in all of the following human cell types except ________.

  1. A) skin cells
  2. B) erythrocytes (mature red blood cells)
  3. C) leukocytes (white blood cells)
  4. D) hair
  5. E) buccal (cheek) cells

Answer:  B

 

8) Single-stranded DNA molecules that can bind to and be used to detect other DNA molecules are called ________.

  1. A) primers
  2. B) probes
  3. C) RFLPs
  4. D) STRs
  5. E) LINES

Answer:  B

 

9) VNTR analysis involves ________.

  1. A) cutting DNA with restriction enzyme and analyzing the banding pattern of fragments
  2. B) PCR amplification of specific genes
  3. C) analyzing specific loci for 2 base repeating units usually less than 100 bp in size
  4. D) analyzing specific loci for 2 to 4 bp repeating units
  5. E) None of these choices

Answer:  A

 

10) Which of the following cell types would not be suitable for DNA fingerprinting?

  1. A) Skin cells
  2. B) Erythrocytes (mature red blood cells)
  3. C) Leukocytes (white blood cells)
  4. D) Hair
  5. E) Buccal (cheek) cells

Answer:  B

 

 

11) The DNA profiling database maintained by the FBI is called ________.

  1. A) GenBank
  2. B) the Human Genome Project
  3. C) CODIS
  4. D) APHIS
  5. E) the Innocence Project

Answer:  C

 

12) The source of most mitochondrial DNA an organism inherits is ________.

  1. A) the nucleus of the sperm
  2. B) the nucleus of the egg
  3. C) the cytoplasm of the sperm
  4. D) the cytoplasm of the egg
  5. E) None of these choices

Answer:  D

13) Which technique uses the least amount of sample needed for forensic analysis?

  1. A) PCR
  2. B) RFLP
  3. C) Genomic DNA
  4. D) cDNA isolation
  5. E) Southern blot

Answer:  A

 

14) A repeated sequence, which, for example, can be 10 copies of the sequence TTA, is called a ________.

  1. A) VNTR
  2. B) RFLP
  3. C) STR
  4. D) HPLC
  5. E) PCR

Answer:  C

 

15) One of the biggest problems with using DNA forensic analyses to solve crimes is ________.

  1. A) reliable technology
  2. B) sample contamination
  3. C) electrophoresis errors
  4. D) RFLP classification
  5. E) the lack of computer technology

Answer:  B

 

 

16) The best way to determine paternity is with ________.

  1. A) an RFLP analysis of the entire genome
  2. B) a PCR of the X chromosome
  3. C) a histochemistry workup
  4. D) Y-chromosome analysis
  5. E) blood cell analysis

Answer:  D

 

17) The Frye standard is ________.

  1. A) a method for determining paternity
  2. B) set to follow federal rules 402, 403, and 404
  3. C) a means to allow controversial new scientific testing to be used in court if the foundation is solid
  4. D) using methods that are tested and have gained general acceptance from the scientific community
  5. E) a method that requires pretrial hearings to occur for scientific evidence

Answer:  D

 

18) The Daubert standard is ________.

  1. A) a method for determining paternity
  2. B) set to follow federal rules 402, 403, and 404
  3. C) a means to allow controversial new scientific testing to be used in court if the foundation is solid
  4. D) using methods that are tested and have gained general acceptance from the scientific community
  5. E) a method that requires pretrial hearings to occur for scientific evidence

Answer:  E

19) The Coppolino standard is ________.

  1. A) a method for determining paternity
  2. B) set to follow federal rules 402, 403, and 404
  3. C) a means to allow controversial new scientific testing to be used in court if the foundation is solid
  4. D) using methods that are tested and have gained general acceptance from the scientific community
  5. E) a method that requires pretrial hearings to occur for scientific evidence

Answer:  C

 

20) How many unique STR regions does the FBI use in forensic analysis?

  1. A) 1
  2. B) 5
  3. C) 13
  4. D) 50
  5. E) 100+

Answer:  C

 

 

21) Explain why using 13 STR regions helps the FBI to gain assurance that they have the correct information.

Answer:  The more STR sites used, the greater the assurance that the DNA found at the crime scene matches that of the accused. If the FBI used one or two or even five STRs, there would still be a chance that the person accused might not be the crime’s perpetrator. When all 13 “CODIS” sites are used, there is an over 99.9999% chance that the match is exact.

 

22) How has the invention of forensic science helped with crime-solving?

Answer:  Using DNA techniques, law enforcement can use much smaller samples from crime scenes than previously needed for traditional techniques. Forensic analysis provides greater assurances that the criminal has been identified. Blood typing, for example, merely rules someone out; it cannot prove that a match is a certainty.

 

23) What are some important steps that a forensic technician must follow to minimize evidence contamination?

Answer:

  • Wear and change disposable gloves frequently
  • Use disposable instruments
  • Avoid taking, sneezing, or coughing when handling samples
  • Do not touch anything that may contain DNA
  • Air-dry evidence
  • Store evidence in specially designed bags

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Introduction to Biotechnology 3rd Edition Thieman Palladino Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *