Sale!

Introductory Chemistry 4th Edition Nivaldo Tro Test Bank

$80.00 $12.99

Introductory Chemistry 4th Edition Nivaldo Tro Test Bank

ISBN:

0321687930

ISBN-13:

9780321687937

Description

Introductory Chemistry 4th Edition Nivaldo Tro Test Bank

ISBN:

0321687930

ISBN-13:

9780321687937

 

 

Be the best nurse you can be:

Nursing test banks are legit and very helpful. This test bank on this page can be downloaded immediately after you checkout today.

Here is the definition of nursing

Its true that you will receive the entire legit test bank for this book and it can happen today regardless if its day or night. We have made the process automatic for you so that you don’t have to wait.

We encourage you to purchase from only a trustworthy provider:

Our site is one of the most confidential websites on the internet. We maintain no logs and guarantee it. Our website is also encrypted with an SSL on the entire website which will show on your browser with a lock symbol. This means not a single person can view any information.

Have any comments or suggestions?

When you get your file today you will be able to open it on your device and start studying for your class right now.

Introductory Chemistry 4th Edition Nivaldo Tro Test BankRemember, this is a digital download that is automatically given to you after you checkout today.

Free Nursing Test Questions:

 

Introductory Chemistry, 4e (Tro)

Chapter 7   Chemical Reactions

 

True/False Questions

 

1) The reaction of baking soda and vinegar to produce carbon dioxide gas is an example of a precipitation reaction.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.1

 

2) The reaction of carbonate ion with magnesium ion to form solid magnesium carbonate is an example of an oxidation reduction reaction.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.1

 

3) Combustion reactions are a subcategory of oxidation-reduction reactions.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.1

 

4) Color change is evidence that a chemical reaction has occurred.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.2

 

5) The formation of a gas is evidence of a chemical reaction while the emission of light is not.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.2

 

6) The formation of either a solid or a gas is evidence of a chemical reaction.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.2

 

7) Bubbles in water that appear during boiling show that a chemical reaction is occurring.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.2

 

8) When balancing a chemical equation you may alter the coefficients but not the subscripts in the equation.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.3

 

9) The following equation IS balanced: CH4 + 2O2 → CO2 + H2O

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.4

 

10) The following reaction IS balanced: BaCl2 + H2SO4 → 2HCl + BaSO4

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: 7.4

 

 

11) The following equation is balanced: 2 C4H10O + 13 O2 → 8 CO2 + 10 H2O

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.3

12) The following reaction IS balanced: AgNO3 + 2NH4Cl → AgCl + (NH4)2NO3

Answer:  FALSE

Diff: 2      Page Ref: 7.4

 

13) The following equation IS balanced: HNO3 + NaHSO3 → NaNO3 + H2O + SO2

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: 7.4

 

14) A strong electrolyte solution contains ionic compounds that completely dissociate in water.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.5

 

15) An insoluble compound will partially dissolve in water.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.5

 

16) When compounds containing polyatomic ions dissolve, the polyatomic ions usually dissolve as intact units.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.5

 

17) Li+, Na+, K+ and NH4+ compounds are soluble.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.5

 

18) Cl-, Br-, and I- are mostly insoluble.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.5

 

19) Mixing two aqueous solutions will always result in formation of a precipitate.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.6

 

20) A precipitation reaction occurs when water is formed as a product.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.6

 

21) The key to predicting a precipitation reaction is the formation of an insoluble compound from soluble compounds.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.6

 

22) A precipitation reaction will occur when sodium chloride is mixed with potassium nitrate.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.6

 

23) A precipitate will form when you mix solutions of potassium chloride and lead nitrate.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: 7.6

24) We remove the spectator ions from the complete ionic equation to form the net ionic equation.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.7

 

25) A net ionic equation shows all ionic species that are present in solution.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.7

 

26) A spectator ion is one that does not actively participate in a chemical reaction.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.7

 

27) Mixing HNO3 (aq) and NaHCO3 (aq) will produce carbon dioxide gas as a product.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.7

 

28) One of the characteristics of an acid-base reaction is that this type of reaction forms water.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.8

 

29) An acid-base reaction always produces a salt plus carbon dioxide.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.8

 

30) Carbon dioxide gas is a product when an acid reacts with a carbonate or a bicarbonate.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.8

 

31) The net ionic equation for the reaction of sodium hydroxide plus hydrochloric acid is

Na+ + Cl- à NaCl.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.8

 

32) An oxidation-reduction reaction must involve reaction with oxygen.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.9

 

33) Evidence of a redox reaction is when a substance reacts with elemental oxygen.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.9

 

34) Evidence of a redox reaction is when one substance transfers protons to another substance.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.9

 

35) In an oxidation-reduction reaction, if one substance loses electrons, then another substance must gain electrons.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.9

36) Combustion reactions emit heat and so can be classified as endothermic.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 7.9

 

37) Decomposition reactions usually require energy to initiate the reaction.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 7.10

 

Multiple Choice Questions

 

1) A reaction which forms a gaseous product is an example of a(n)________.

  1. A) oxidation-reduction reaction
  2. B) combustion reaction
  3. C) precipitation reaction
  4. D) gas evolution reaction
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Page Ref: 7.1

 

2) A reaction which forms a solid product is an example of a(n)________.

  1. A) oxidation-reduction reaction
  2. B) combustion reaction
  3. C) precipitation reaction
  4. D) gas evolution reaction
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1      Page Ref: 7.1

 

3) A reaction in which a substance reacts with oxygen, emitting heat and forming oxygen-containing compounds is an example of a(n)

  1. A) acid-base reaction.
  2. B) combustion reaction.
  3. C) precipitation reaction.
  4. D) gas evolution reaction.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1      Page Ref: 7.1

 

 

4) Which of the following is NOT evidence that a chemical reaction has occurred?

  1. A) color change when chemicals are contacted with each other
  2. B) solid formation when chemicals are contacted with each other
  3. C) gas formation when chemicals are contacted with each other
  4. D) emission of light when chemicals are contact with each other
  5. E) All of the above are evidence of a chemical reaction.

Answer:  E

Diff: 1      Page Ref: 7.2

5) Which of the following is NOT a sign of a chemical reaction?

  1. A) absorbing heat when chemicals are contacted with each other
  2. B) emission of heat when chemicals are contacted with each other
  3. C) emission of light when chemicals are contacted with each other
  4. D) absorbing light when chemicals are contacted with each other
  5. E) All of the above are signs of a chemical reaction.

Answer:  D

Diff: 1      Page Ref: 7.2

 

6) When water is heated, bubbles form in the water. Is this evidence of a chemical reaction? Why?

  1. A) No, boiling water is a physical change.
  2. B) Yes, the formation of a gas is evidence of a chemical reaction.
  3. C) No, the formation of gas bubbles is a secondary chemical reaction which is ignored.
  4. D) Yes, the formation of a gas is proof a new compound has been made.
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1      Page Ref: 7.2

 

7) Which of the following statements about balancing reactions is FALSE?

  1. A) If there is no coefficient or subscript, a one is implied.
  2. B) When coefficients are added the type of compounds is changed in the chemical reaction.
  3. C) Subscripts are multiplied by the coefficients to determine the number of atoms in a compound.
  4. D) Coefficients are added to compounds to ensure both sides of the reaction have equal numbers of each atom.
  5. E) All of the above statements are true.

Answer:  B

Diff: 1      Page Ref: 7.3

 

8) Before a chemical equation can be written, one must know

  1. A) the atomic mass of all the elements involved.
  2. B) the molar mass of all the compounds.
  3. C) the symbols and formulas of all reactants and products.
  4. D) the number of moles of all reactants and products.
  5. E) none of the above.

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: 7.3

 

 

9) When the equation, ___N2 + ___H2 → ___NH3 is balanced, the coefficient of hydrogen is:

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: 7.4

10) When the equation, ___O2 + ___C5H12 → ___CO2 +  ___H2O is balanced, the coefficient:

of O2 is:

  1. A) 3
  2. B) 4
  3. C) 5
  4. D) 8
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 7.4

 

11) What are the coefficients for the following reaction when it is properly balanced?

 

___HCl + ___Mg → ___MgCl2 + ___ H2

 

  1. A) 2, 1, 1, 1
  2. B) 2, 1, 2, 2
  3. C) 1, 2, 1/2, 1
  4. D) 1, 1, 1, 2
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 2      Page Ref: 7.4

 

12) What are the coefficients for the following reaction when it is properly balanced?

 

___O2 + ___CH4 → ___CO2 + ___H2O

 

  1. A) 2, 1, 3, 1
  2. B) 2, 3, 2, 2
  3. C) 1, 3, 2, 1
  4. D) 2, 1, 1, 2
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 7.4

 

 

13) What are the coefficients for the following reaction when it is properly balanced?

 

___Na3PO4 + ___Ba(NO3)2 → ___NaNO3 + ___Ba3(PO4)2

 

  1. A) 2, 1, 1, 3
  2. B) 2, 3, 1, 6
  3. C) 2, 3, 6, 1
  4. D) 6, 1, 3, 2
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: 7.4

14) What are the coefficients for the following reaction when it is properly balanced?

 

___nitric acid + ___sodium hydroxide → ___sodium nitrate + ___water

 

  1. A) 2, 1, 1, 1
  2. B) 2, 3, 2, 2
  3. C) 5, 2, 2, 1
  4. D) 1, 1, 1, 1
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 7.4

 

15) What are the coefficients for the following reaction when it is properly balanced?

 

___potassium iodide + ___lead (II) acetate → ___lead (II) iodide +___potassium acetate

 

  1. A) 2, 1, 1, 1
  2. B) 2, 1, 1, 2
  3. C) 3, 2, 2, 1
  4. D) 1, 1, 2, 2
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2      Page Ref: 7.4

 

16) What are the coefficients for the following reaction when it is properly balanced?

 

___nitrogen monoxide + ___carbon monoxide → ___nitrogen +___carbon dioxide

 

  1. A) 2, 1, 1, 2
  2. B) 2, 2, 1, 2
  3. C) 2, 2, 2, 1
  4. D) 1, 1, 2, 2
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2      Page Ref: 7.4

 

 

17) When the equation __Ca3N2 + __H2O → __Ca(OH)2 + __NH3 is balanced, the coefficient of H2O is:

  1. A) 2
  2. B) 3
  3. C) 6
  4. D) 12
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: 7.4

18) When the equation __NO2 + __H2O + __O2 → __HNO3 is balanced, the coefficient of HNO3 is

  1. A) 2.
  2. B) 3.
  3. C) 4.
  4. D) 5.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: 7.4

 

19) Which of the following equations is NOT balanced properly?

  1. A) 2Cr + 6HCl → 2CrCl3+ 3H2
  2. B) 2NaHCO3→ Na2CO3+ CO2 + H2O
  3. C) Cr2(SO4)3+ 6KOH → 2Cr(OH)3+ 3 K2SO4
  4. D) 4NH3+ 14O2→ 4NO2 + 6H2O
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 7.4

 

20) Sodium metal reacts with water to form aqueous sodium hydroxide and hydrogen gas. Which equation below best describes the balanced equation for this reaction?

  1. A) Na + H2O → NaOH (aq) + H (g)
  2. B) S + H2O → SOH (aq) + H (g)
  3. C) Na + H2O → NaOH (aq) + H2(g)
  4. D) 2Na + 2H2O → 2NaOH (aq) + H2(g)
  5. E) 2Na + H2O → Na2OH (aq) + H (g)

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 7.4

 

21) An aqueous solution is:

  1. A) any liquid with another compound dissolved in it.
  2. B) an ionic compound with water dissolved in it.
  3. C) water with a molecular compound dissolved in it.
  4. D) water with another compound dissolved in it.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Page Ref: 7.5

 

 

22) Which of the following compounds is INSOLUBLE?

  1. A) potassium acetate
  2. B) lithium carbonate
  3. C) magnesium bromide
  4. D) aluminum sulfide
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Page Ref: 7.5

23) Which of the following compounds is INSOLUBLE?

  1. A) magnesium phosphate
  2. B) magnesium sulfate
  3. C) magnesium iodide
  4. D) magnesium nitrate
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1      Page Ref: 7.5

 

24) Which of the following compounds is SOLUBLE?

  1. A) copper carbonate
  2. B) calcium carbonate
  3. C) potassium carbonate
  4. D) strontium carbonate
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1      Page Ref: 7.5

 

25) Which of the following compounds is SOLUBLE?

  1. A) aluminum hydroxide
  2. B) aluminum sulfide
  3. C) aluminum carbonate
  4. D) aluminum sulfate
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Page Ref: 7.5

 

26) All of the following compounds are soluble in water EXCEPT

  1. A) NaCl.
  2. B) CaCl
  3. C) FeCl
  4. D) NH4
  5. E) PbCl

Answer:  E

Diff: 2      Page Ref: 7.5

 

 

27) The compound sodium sulfate is soluble in water. When this compound dissolves in water, which ion listed below would be present in solution?

  1. A) SO42-
  2. B) S2-
  3. C) O2-
  4. D) Na22+
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 2      Page Ref: 7.5

28) When solid NaCl is stirred into water, which of the following is NOT true?

  1. A) Individual sodium and chloride ions are present.
  2. B) The solution will conduct electricity.
  3. C) The solution will taste salty.
  4. D) The NaCl will fail to dissociate.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Page Ref: 7.5

 

29) If you had an aqueous mixture that contained Ag+, K+, and Pb+2 cations, how many different solids could precipitate if a chloride solution was added?

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4
  5. E) no solids will precipitate

Answer:  B

Diff: 2      Page Ref: 7.5

 

30) In writing the chemical equation for a precipitation reaction, what abbreviation of the physical state must appear with one of the products?

  1. A) (s)
  2. B) (g)
  3. C) (l)
  4. D) (w)
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 2      Page Ref: 7.6

 

31) What type of a reaction occurs when a potassium nitrate solution is mixed with a barium acetate solution?

  1. A) precipitation
  2. B) acid-base neutralization
  3. C) oxidation-reduction
  4. D) gas evolution
  5. E) no reaction

Answer:  E

Diff: 2      Page Ref: 7.6

 

 

32) A precipitate is expected to be formed when an aqueous solution of sodium sulfate is added to an aqueous solution of

  1. A) iron(III) chloride.
  2. B) potassium chloride.
  3. C) magnesium chloride.
  4. D) barium chloride.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 7.6

33) What would be the formula of the precipitate that forms when Pb(NO3)2 (aq) and K2SO4 (aq) are mixed?

  1. A) K(NO3)2
  2. B) PbSO4
  3. C) PbK2
  4. D) H2O
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2      Page Ref: 7.6

 

34) Considering the following precipitation reaction:

 

Pb(NO3)2(aq) + 2KI(aq) → PbI2(s) + 2KNO3(aq)

 

Which compound would not form ions in the complete ionic equation?

  1. A) PbI2
  2. B) KNO3
  3. C) Pb(NO3)2
  4. D) KI
  5. E) All compounds form ions in the complete ionic equation.

Answer:  A

Diff: 2      Page Ref: 7.7

 

35) Considering the following precipitation reaction:

 

Pb(NO3)2(aq) + 2KI(aq) → PbI2(s) + 2KNO3(aq)

 

Which ion would NOT be present in the complete ionic equation?

  1. A) Pb2+
  2. B) K+
  3. C) NO3-
  4. D) I-
  5. E) All the above ions are in the complete ionic equation.

Answer:  E

Diff: 2      Page Ref: 7.7

 

 

36) Considering the following precipitation reaction:

 

Pb(NO3)2(aq) + 2KI(aq) → PbI2(s) + 2KNO3(aq)

 

Which ion(s) would NOT be present in the net ionic equation?

  1. A) Pb2+, NO3-
  2. B) K+, NO3-
  3. C) K+,Pb2+
  4. D) K+, I-
  5. E) All the above ions are in the net ionic equation.

Answer:  B

Diff: 2      Page Ref: 7.7

37) Considering the following precipitation reaction:

 

Pb(NO3)2(aq) + 2KI(aq) → PbI2(s) + 2KNO3(aq)

 

Which ion(s) would NOT be spectator ions?

  1. A) Pb2+, NO3-
  2. B) K+, I-
  3. C) NO3-, Pb2+
  4. D) Pb2+, I –
  5. E) All the above ions are in the net ionic equation.

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 7.7

 

38) Considering the following precipitation reaction:

 

Pb(NO3)2(aq) + 2KI(aq) → PbI2(s) + 2KNO3(aq)

 

What is the correct complete ionic equation?

  1. A) Pb2++ (NO3)2-+ 2K+ + 2I- → PbI2(s) + 2K+ + 2NO3-
  2. B) Pb2++ 2NO3-+2K+ + I- → PbI2(s) + 2K+ + NO3-
  3. C) Pb2++ 2NO3-+ 2K+ + 2I- → PbI2(s) + 2K+ + 2NO3-
  4. D) Pb2++ 2NO3-+ 2K+ + 2I- → Pb2+ + 2I- + 2K+ + 2NO3-
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: 7.7

 

 

39) Considering the following precipitation reaction:

 

Pb(NO3)2(aq) + 2KI(aq) → PbI2(s) + 2KNO3(aq)

 

What is the correct net ionic equation?

  1. A) Pb2++ I2-→ PbI2(s)
  2. B) 2NO3-+ 2K+ → 2KNO3
  3. C) Pb2++ 2NO3-+ 2K+ + 2I- → PbI2(s) + 2K+ + 2NO3-
  4. D) Pb2++ 2I-→ PbI2(s)
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 7.7

40) Which of the following statements about writing molecular, complete and net ionic equations is FALSE?

  1. A) A molecular equation is a chemical equation showing the complete, neutral formulas for every compound in a reaction.
  2. B) A complete ionic equation is a chemical equation showing all of the species as they are actually present in solution.
  3. C) A net ionic equation is an equation showing only the species that actually change during the reaction.
  4. D) A spectator ion remains unchanged in the reaction and appears on both sides of the equation.
  5. E) All of the statements are true.

Answer:  E

Diff: 2      Page Ref: 7.7

 

41) Which is a spectator ion from the following complete ionic equation:

Ag+(aq) + NO3-(aq) + K+ (aq) + Br-(aq) → AgBr(s) + K+(aq) + NO3- (aq)

  1. A) Ag+
  2. B) Br-
  3. C) K+
  4. D) AgBr
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1      Page Ref: 7.7

 

42) Which of the following everyday substances does NOT typically contain an acid?

  1. A) lemons
  2. B) vinegar
  3. C) soap
  4. D) limes
  5. E) all of the above

Answer:  C

Diff: 1      Page Ref: 7.8

 

 

43) What type of a reaction occurs when a silver nitrate solution is mixed with sodium chloride solution?

  1. A) precipitation
  2. B) acid-base neutralization
  3. C) oxidation-reduction
  4. D) gas evolution
  5. E) no reaction

Answer:  A

Diff: 2      Page Ref: 7.8

 

44) What type of a reaction occurs when a sodium hydroxide solution is mixed with an acetic acid solution?

  1. A) precipitation
  2. B) acid-base neutralization
  3. C) oxidation-reduction
  4. D) gas evolution
  5. E) no reaction

Answer:  B

Diff: 1      Page Ref: 7.8

45) What is the net ionic equation for the reaction of hydrochloric acid with potassium hydroxide?

  1. A) H++ Cl- + K+ + OH- → H2O + K+ + Cl-
  2. B) HCl + KOH → H2O + KCl
  3. C) H++ OH-→ H2O
  4. D) 2H++2Cl- + K2+ + 2OH- → H2O + K2+ +2 Cl-
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: 7.8

 

46) What is the molecular equation for the reaction of hydrochloric acid with potassium hydroxide?

  1. A) H2Cl + 2KOH → H2O +2KCl
  2. B) 2HCl + K(OH)2→ 2H2O + KCl2
  3. C) H++ OH-→ H2O
  4. D) HCl + KOH → H2O + KCl
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 7.8

 

47) What is the complete ionic equation for the reaction of hydrochloric acid with potassium hydroxide?

  1. A) H++ Cl- + K+ + OH- → H2O + K+ + Cl-
  2. B) H++ Cl- + K+ + OH- → 2H+ + O2- + K+ + Cl-
  3. C) H++ OH-→ H2O
  4. D) 2H++2Cl- + K2+ + 2OH- → H2O + K2+ +2 Cl-
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 2      Page Ref: 7.8

 

 

48) When a solution of MgCl2 and one of AgNO3 are mixed, the net ionic equation is:

  1. A) Mg2+(aq) + 2Cl-(aq) + 2Ag+(aq) + 2NO3-(aq) → Mg2+(aq) + 2NO3-aq) + 2AgCl(s)
  2. B) Mg2+(aq) + 2Cl-(aq) + 2Ag+(aq) + 2NO3-(aq) → Mg(NO3)2(aq) + 2 AgCl(s)
  3. C) Mg2+(aq) + 2NO3-(aq) → Mg(NO3)2(aq)
  4. D) Cl-(aq) + Ag+(aq) → AgCl(s)
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 7.8

 

49) Which of the following types of compounds will NOT undergo a gas evolution reaction when acid is added?

  1. A) sulfides
  2. B) carbonates
  3. C) hydroxides
  4. D) bisulfites
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1      Page Ref: 7.8

50) What is the gas produced when hydrochloric acid is reacted with ammonium carbonate?

  1. A) ammonia
  2. B) chlorine
  3. C) hydrogen
  4. D) carbon dioxide
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Page Ref: 7.8

 

51) What type of a reaction occurs when a hydrochloric acid solution is mixed with a sodium bicarbonate solution?

  1. A) precipitation
  2. B) acid-base neutralization
  3. C) oxidation-reduction
  4. D) gas evolution
  5. E) no reaction

Answer:  D

Diff: 1      Page Ref: 7.8

 

52) Which of the following would NOT be a product from mixing hydrochloric acid with a solution of sodium sulfite?

  1. A) H2O (l)
  2. B) SO2(g)
  3. C) NaCl (aq)
  4. D) H2(g)
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 7.8

 

 

53) What type of a reaction occurs when potassium metal reacts with fluorine gas?

  1. A) precipitation
  2. B) acid-base neutralization
  3. C) oxidation-reduction
  4. D) gas evolution
  5. E) no reaction

Answer:  C

Diff: 1      Page Ref: 7.9

 

54) Identify the oxidation-reduction reactions among the following:

  1. Zn(s) + Cu2+(aq) → Zn2+(aq) + Cu(s)
  2. 2 Na(s) + Cl2(aq) → 2NaCl(s)
  3. 2 Mg(s) + O2(g) → 2 MgO
  4. A) 1 and 2 only
  5. B) 1 and 3 only
  6. C) 2 and 3 only
  7. D) All of 1, 2, and 3
  8. E) None of 1, 2, and 3

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 7.9

55) Methane gas (CH4), on complete combustion in air, produces:

  1. CO2
  2. H2
  3. H2O
  4. A) 1 and 2 only
  5. B) 1 and 3 only
  6. C) 2 and 3 only
  7. D) All of 1 and 2 only
  8. E) None of

Answer:  B

Diff: 2      Page Ref: 7.9

 

56) A redox reaction has occurred ________.

  1. A) when a substance reacts with elemental oxygen
  2. B) when an alkali metal reacts with an alkaline earth metal
  3. C) when one substance transfers protons to another
  4. D) when one substance forms a solid
  5. E) when all of the above occur

Answer:  A

Diff: 2      Page Ref: 7.9

 

 

57) Which of the following statements about redox reactions is FALSE?

  1. A) Oxidation is the loss of electrons.
  2. B) Reduction is the gain of electrons.
  3. C) A reaction can result in either oxidation or reduction, not both.
  4. D) A reaction involving elemental oxygen is a redox reaction.
  5. E) All of the above statement are true.

Answer:  C

Diff: 1      Page Ref: 7.9

 

58) The reaction CH4 (g) + 2 O2 (g) → CO2 (g) + 2 H2O (g) is

  1. A) a combustion reaction.
  2. B) a redox reaction.
  3. C) an exothermic reaction.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Page Ref: 7.9

 

59) What type of reaction is the generic equation A + B à AB?

  1. A) synthesis/combination
  2. B) decomposition
  3. C) single displacement
  4. D) double-displacement
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1      Page Ref: 7.10

60) What type of reaction is the generic equation A + BC → AC + B?

  1. A) synthesis/combination
  2. B) decomposition
  3. C) single displacement
  4. D) double-displacement
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1      Page Ref: 7.10

 

61) What type of reaction is the generic equation AB + CD à AD + CB?

  1. A) synthesis/combination
  2. B) decomposition
  3. C) single displacement
  4. D) double-displacement
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Page Ref: 7.10

 

 

62) What type of reaction is the generic equation AB à A + B?

  1. A) synthesis/combination
  2. B) decomposition
  3. C) single displacement
  4. D) double-displacement
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1      Page Ref: 7.10

 

63) What must be supplied for most decomposition reactions to happen?

  1. A) energy
  2. B) heat
  3. C) electrical current
  4. D) light
  5. E) any of the above

Answer:  E

Diff: 1      Page Ref: 7.10

 

64) Identify the double displacement reactions among the following:

  1. KCl(aq) + AgNO3(aq) → AgCl(s) + KNO3(aq)
  2. Na2SO4(aq) + BaCl2(aq) → BaSO4(s) + 2NaCl(aq)
  3. H2SO4((aq) + 2NaOH(aq) → Na2SO4((aq) + 2H2O(l)
  4. A) 1 and 2 only
  5. B) 1 and 3 only
  6. C) 2 and 3 only
  7. D) All of 1, 2, and 3
  8. E) None of 1, 2, and 3

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 7.10

65) Which statement about ozone is TRUE?

  1. A) Ozone normally forms in the upper atmosphere.
  2. B) Chlorofluorocarbons deplete the ozone layer.
  3. C) Ozone protects life on Earth from harmful ultraviolet light.
  4. D) None of the above statements are true.
  5. E) All the of the first three statements are true.

Answer:  E

Diff: 1      Page Ref: 7.10

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Introductory Chemistry 4th Edition Nivaldo Tro Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *