Sale!

Principles of Human Physiology 5th Edition Stanfield Test Bank

$80.00 $12.99

Principles of Human Physiology 5th Edition Stanfield Test Bank

ISBN-13: 978-0321819345

ISBN-10: 0321819349

 

Description

Principles of Human Physiology 5th Edition Stanfield Test Bank

ISBN-13: 978-0321819345

ISBN-10: 0321819349

 

 

 

Be the best nurse you can be:

Nursing test banks are legit and very helpful. This test bank on this page can be downloaded immediately after you checkout today.

Here is the definition of nursing

Its true that you will receive the entire legit test bank for this book and it can happen today regardless if its day or night. We have made the process automatic for you so that you don’t have to wait.

We encourage you to purchase from only a trustworthy provider:

Our site is one of the most confidential websites on the internet. We maintain no logs and guarantee it. Our website is also encrypted with an SSL on the entire website which will show on your browser with a lock symbol. This means not a single person can view any information.

Have any comments or suggestions?

When you get your file today you will be able to open it on your device and start studying for your class right now.

Remember, this is a digital download that is automatically given to you after you checkout today.

Free Nursing Test Questions:

 

Chapter 20.        The Gastrointestinal System
MULTIPLE CHOICE.  Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.
1) Which of the following is NOT a basic process of the gastrointestinal system?
A) digestion
B) filtration
C) absorption
D) secretion
E) motility
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.1
2) Which of the following is the correct order of the layers of the gastrointestinal tract wall, from lumen to external
surface?
A) mucosa, submucosa, muscularis externa, serosa
B) serosa, muscularis externa, submucosa, mucosa
C) serosa, mucosa, submucosa, muscularis externa
D) mucosa, submucosa, serosa, muscularis externa
E) submucosa, mucosa, serosa, muscularis externa
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
3) Which of the following correctly lists the three portions of the mucosa?
A) serosa, muscularis mucosae, muscularis externa
B) adventitia, muscularis externa, mucous membrane
C) muscularis mucosae, mucous membrane, submucosa
D) mucous membrane, lamina propria, muscularis mucosae
E) adventitia, lamina propria, muscularis externa
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
4) Enterocytes of the mucous membrane of the mucosal layer are classified as ________ cells if they secrete fluids
and enzymes into the lumen and ________ cells if they release hormones into the bloodstream.
A) endocrine : absorptive
B) exocrine : endocrine
C) endocrine : exocrine
D) absorptive : endocrine
E) exocrine : absorptive
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
5) What layer of the mucosa is connective tissue that contains blood vessels and lymphatic vessels?
A) serosa
B) submucosal plexus
C) mucous membrane
D) lamina propria
E) muscularis mucosae
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
1
6) What is the thin layer of smooth muscle cells whose contraction stirs the lumenal contents and promotes
contact with the mucosal membrane?
A) muscularis mucosae
B) muscularis externae
C) muscularis internae
D) serosa
E) myenteric plexus
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
7) What layer of the gastrointestinal wall is a thick layer of connective tissue that provides the gastrointestinal
tract with much of its elasticity and distensibility?
A) peritoneum
B) mesentery
C) serosa
D) lamina propria
E) submucosa
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
8) The enteric nervous system receives its inputs from
A) autonomic neurons only.
B) somatic motor neurons only.
C) sensory neurons in the wall of the gastrointestinal tract only.
D) both autonomic neurons and sensory neurons in the wall of the gastrointestinal tract.
E) both somatic motor neurons and sensory neurons in the wall of the gastrointestinal tract.
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
9) The muscularis externa contains which of the following muscle groups?
A) an inner circular layer capable of slow-wave potentials only
B) an outer longitudinal layer that requires neural input for contraction
C) a muscularis mucosae, which lubricates as it contracts
D) both an inner circular and an outer longitudinal layer
E) an inner circular and outer longitudinal layer, and a muscularis mucosae
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
10) Where do slow-wave potentials occur?
A) myenteric plexus
B) submucosal plexus
C) muscularis mucosae
D) inner circular muscle layer of the muscularis externa
E) outer longitudinal muscle layer of the muscularis externa
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
2
11) The ________ is a layer of epithelial cells on the outer side of the serosa that secretes a watery lubricating fluid
that makes it easier for organs to slide past one another.
A) submucosa
B) myenteric plexus
C) mesentery
D) mesothelium
E) endothelium
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
12) What membrane lines the abdominal cavity?
A) serosa
B) peritoneum
C) mesothelium
D) mesenteries
E) adventitia
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
13) What is the technical word for chewing?
A) mastication
B) micturition
C) segmentation
D) haustration
E) accommodation
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
14) As the food is broken into smaller pieces in the mouth, it is combined with ________ that facilitates its
movement down the esophagus.
A) gastric juices
B) amylase
C) saliva
D) pancreatic juices
E) chyme
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
15) What is a ring of skeletal muscle that regulates the movement of a bolus into the esophagus?
A) glottis
B) epiglottis
C) upper esophageal sphincter
D) lower esophageal sphincter
E) pyloric sphincter
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
3
16) Gastric reflux occurs when material flows backwards through which of the following structures?
A) glottis
B) epiglottis
C) upper esophageal sphincter
D) lower esophageal sphincter
E) pyloric sphincter
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
17) What is a mixture of food particles with gastric juice called?
A) bolus
B) fundus
C) chyme
D) saliva
E) gastric secretions
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
18) The flow of chyme from the stomach to the small intestine is physically regulated by the
A) glottis.
B) epiglottis.
C) lower esophageal sphincter.
D) pyloric sphincter.
E) gastroileal sphincter.
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
19) What are rugae?
A) folds in the small intestine that increase the surface area for absorption
B) folds in the large intestine that increase the surface area for absorption
C) folds in the stomach that can flatten to expand the stomach volume
D) a motility pattern of the large intestine
E) a motility pattern of the stomach
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
20) What cells secrete pepsinogen into the lumen of the stomach?
A) goblet
B) G
C) parietal
D) chief
E) neck
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
21) What cells function to secrete hydrogen ions into the lumen of the stomach?
A) goblet
B) parietal
C) chief
D) neck
E) G
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
4
22) What do parietal cells secrete?
A) hydrogen ions only
B) pepsinogen only
C) intrinsic factor only
D) both hydrogen ions and pepsinogen
E) both hydrogen ions and intrinsic factor
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
23) What do neck cells of gastric pits secrete?
A) hydrogen ions
B) pepsinogen
C) intrinsic factor
D) gastrin
E) mucus
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
24) Which of the following is NOT a normal function of the high acidity of the stomach?
A) activate pepsin
B) denature proteins
C) destroy foodborne bacteria
D) activate vitamin B12
E) protect against illness
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
25) Once the chyme begins to enter the duodenum, it must first be ________ before any of the enzymes in the
pancreatic juices can be activated.
A) deacidified
B) acidified
C) dehydrated
D) hydrated
E) phosphorylated
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
26) What protects the stomach wall from the acidic lumenal contents?
A) a layer of parietal cells
B) the gastric mucosal barrier
C) the presence of rugae
D) the gastric coat
E) a layer of adipose tissue lining the gastric mucosa
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
5
27) To increase the absorptive efficiency of the small intestine, the surface area of the mucosa is increased by the
presence of folds in the wall called ________, and projections of the cell membrane called ________.
A) microvilli : villi
B) villi : microvilli
C) lacteals : rugae
D) rugae : lacteals
E) microvilli : lacteals
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
28) Which of the following is the correct order of the components of the small intestine, from stomach to colon?
A) ileum, jejunum, duodenum
B) jejunum, duodenum, ileum
C) duodenum, ileum, jejunum
D) jejunum, ileum duodenum
E) duodenum, jejunum, ileum
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
29) A lacteal is a ________ located in ________.
A) nerve : myenteric plexus
B) nerve : submucosal plexus
C) capillary : villus
D) lymphatic vessel : villus
E) patch of immune tissue : submucosa
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
30) What is the brush border?
A) microvilli from parietal cells
B) microvilli from epithelial cells lining the small intestine
C) villi from parietal cells
D) villi from epithelial cells lining the small intestine
E) villi from epithelial cells lining the stomach
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
31) What do the secretory cells in the crypts of Lieberkühn secrete?
A) gastric juice
B) intestinal juice
C) succus entericus
D) pancreatic juice
E) bile
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
6
32) Blood from the intestinal capillaries drains into what blood vessel before entering the hepatic portal vein?
A) hepatic artery
B) mesenteric vein
C) hepatic vein
D) coeliac vein
E) intestinal vein
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
33) What region of the colon serves primarily as a storage depot for whatever material remains in the lumen after
absorption has occurred?
A) ascending
B) transverse
C) descending
D) sigmoid
E) resected
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
34) What is the primary function of the colon?
A) further digest fats within the chyme
B) reduce the volume of the chyme
C) further digest protein within the chyme
D) further absorb carbohydrates
E) regulate absorption of carbohydrates and amino acids
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
35) Which of the following structures is NOT part of the large intestine?
A) colon
B) cecum
C) rectum
D) anus
E) vermiform appendix
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
36) Which of the following sphincters is composed of skeletal muscle?
A) pyloric sphincter only
B) upper esophageal sphincter only
C) external anal sphincter only
D) both the pyloric and upper esophageal sphincters
E) both the upper esophageal and external anal sphincters
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
7
37) Which of the following is NOT one of the components of saliva?
A) bicarbonate ions
B) mucus
C) lipases
D) amylases
E) lysozymes
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
38) Which of the following is NOT one of the components of exocrine pancreatic secretions?
A) sucrose
B) lipase
C) amylase
D) protease
E) nuclease
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
39) What enzymes, secreted by the exocrine pancreas, degrade fats?
A) proteases
B) endopeptidases
C) amylases
D) lipases
E) nucleases
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
40) Which of the following secretes a bicarbonate-rich fluid?
A) salivary glands only
B) pancreas only
C) liver only
D) both salivary glands and pancreas
E) salivary glands, pancreas, and liver
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
41) Which of the following secretes lipase?
A) salivary glands only
B) pancreas only
C) liver only
D) both salivary glands and pancreas
E) pancreas and liver
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
8
42) Which of the following is NOT one of the functions of the liver?
A) secretion of bile
B) synthesis of albumin
C) removal of aged erythrocytes
D) secretion of enzymes for digestion
E) synthesis and modification of hormones
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
43) What degradation by-product of hemoglobin is removed from the blood by the liver, conjugated, and then
secreted into the bile?
A) lipoproteins
B) bilirubin
C) iron
D) urea
E) uric acid
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
44) In order to convert amino acids to gluconeogenic precursors, their ammonium ion must be removed in the
liver, which is then converted to what substance, thereby making it water soluble enough to be excreted by the
kidneys?
A) urea
B) uric acid
C) bilirubin
D) ammonia
E) nitrogen
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
45) Which of the following is NOT one of the wastes eliminated by the liver in bile?
A) bilirubin
B) trace metals
C) urea
D) certain drugs
E) cholesterol
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
46) Which of the following is NOT one of the hormone-related functions of the liver?
A) secretion of hormone-binding proteins
B) hormone degradation
C) hormone modification
D) hormone synthesis
E) hormone storage
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
9
47) The flow of bile from the liver and juices from the exocrine pancreas converge at what structure?
A) bile duct
B) common bile duct
C) ampulla of Vater
D) common hepatic duct
E) gallbladder
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
48) One side of a hepatocyte faces the blood while the other faces what?
A) sinusoid
B) bile canaliculus
C) enterocyte
D) acinar cells
E) common hepatic duct
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
49) What is the functional unit of the liver?
A) lobule
B) hepatocyte
C) bile canaliculi
D) sinusoid
E) lobe
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
50) What are liver sinusoids?
A) the site of bile synthesis
B) the pathway for bile to exit the liver
C) blood-filled cavities that exchange material with the hepatocytes
D) bile-filled cavities that exchange material with the hepatocytes
E) air-filled cavities in the liver
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
51) What are Kupffer cells?
A) macrophages in the liver
B) hepatocytes
C) cells of the stomach that secrete hydrogen ions
D) cells lining the crypts of Lieberkühn
E) cells lining the pancreatic duct
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
10
52) The enzyme amylase is able to cleave glycogen and starch into
A) disaccharides only.
B) monosaccharides only.
C) limit dextrins only.
D) both disaccharides and limit dextrins.
E) both monosaccharides and disaccharides.
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
53) Which of the following is NOT an enzyme that acts on the products of amylase digestion of glycogen and
starch?
A) glucoamylase
B) sucrase
C) maltase
D) galactase
E) dextrinase
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
54) The absorption of glucose involves ________ across the apical membrane and ________ across the basolateral
membrane.
A) facilitated diffusion : facilitated diffusion
B) simple diffusion : facilitated diffusion
C) secondary active transport : facilitated diffusion
D) secondary active transport : secondary active transport
E) secondary active transport : primary active transport
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
55) Where are enzymes that breakdown disaccharides located?
A) in the lumen of the small intestine
B) on the apical membrane of enterocytes
C) inside enterocytes
D) on the basolateral membrane of enterocytes
E) in the lumen of the large intestine
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
11
56) The absorption of fructose across the apical membrane of the lumenal epithelial cells occurs through what
process?
A) facilitated diffusion
B) diffusion
C) sodium-linked secondary active transport
D) primary active transport
E) paracellular transport
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
57) The digestion of proteins begins in the ________ with the activation of the zymogen ________.
A) small intestine : trypsinogen
B) stomach : pepsinogen
C) mouth : pepsinogen
D) small intestine : chymotrypsinogen
E) stomach : procarboxypeptidase
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
58) What enzyme is responsible for cleavage of the amino acid at the amine portion of the peptide fragment?
A) carboxypeptidase
B) trypsin
C) chymotrypsin
D) enterokinase
E) aminopeptidase
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
59) What enzyme activates procarboxypeptidase?
A) carboxypeptidase
B) trypsin
C) pepsin
D) enterokinase
E) aminopeptidase
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
60) Proteolytic enzymes secreted in pancreatic juice are stored in secretory cells of the pancreas as
A) pepsinogen.
B) limit dextrins.
C) zymogens.
D) bile salts.
E) chylomicrons.
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
12
61) What enzyme cleaves trypsinogen to trypsin?
A) chymotrypsin
B) pepsin
C) enterokinase
D) procarboxypeptidase
E) amylase
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
62) Many individual amino acids enter the epithelial cells that line the lumen of the digestive tract via what
transport process?
A) paracellular transport
B) simple diffusion
C) primary active transport
D) sodium-linked secondary active transport
E) facilitated diffusion
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
63) In order to begin the process of fat digestion, the fat globules must be
A) emulsified by lipases.
B) emulsified by trypsin.
C) emulsified by bile salts.
D) coalesced by bile salts.
E) coalesced by lipase.
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
64) Emulsification aids in the digestion of fats by
A) increasing the surface area of the fat globule exposed to enzymes.
B) beginning the process of degrading the triglycerides within the fat globule.
C) increasing the number of fat globules.
D) the ability of bile salts to activate lipases that digest fats.
E) increasing the number of hydrophobic residues on the surface of the fat globule.
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
65) Pancreatic lipase degrades triglycerides into a
A) monoglyceride and 1 free fatty acid.
B) triglyceride whose free fatty acids have been shortened 2 carbons at a time.
C) glycerol and 3 free fatty acids.
D) diglyceride and 1 free fatty acid.
E) monoglyceride and 2 free fatty acids.
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
13
66) Digestion products of lipases are readily exchanged in the lumen with
A) cholesterol.
B) polysaccharides.
C) chylomicrons.
D) micelles.
E) low-density lipoproteins.
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
67) Bile salts are recycled by the
A) mesenteric arteries.
B) hepatic arteries.
C) enterohepatic circulation.
D) biliary circulation.
E) common bile duct.
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
68) The products of fat degradation are absorbed in the small intestines by what transport process?
A) sodium-linked secondary active transport
B) simple diffusion
C) primary active transport
D) facilitated diffusion
E) paracellular transport
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
69) Once the degradation products of triglycerides have entered the epithelial cells that line the small intestines,
they
A) cross the basolateral membrane and enter the circulation where they will be embedded into a
chylomicron.
B) are reassembled into triglycerides and released into the blood where they can be incorporated into
chylomicrons.
C) are reassembled into triglycerides and packaged by the Golgi apparatus into micelles.
D) are reassembled into triglycerides and packaged by the Golgi apparatus into chylomicrons.
E) are further degraded to glycerol and a free fatty acid, which are packaged by the Golgi apparatus into
chylomicrons.
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
14
70) Lipids are absorbed as ________ into ________.
A) fatty acids and monoglycerides : mesenteric capillaries
B) micelles : mesenteric capillaries
C) chylomicrons : mesenteric capillaries
D) chylomicrons : lacteals
E) micelles : lacteals
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
71) Vitamin B12 is absorbed in the ________ through ________.
A) jejunum : complexing with intrinsic factor
B) duodenum : facilitated diffusion
C) ileum : complexing with intrinsic factor
D) duodenum : cotransport with sodium
E) jejunum : facilitated diffusion
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
72) A lack of intrinsic factor can result in
A) pernicious anemia.
B) aplastic anemia.
C) diarrhea.
D) diabetes.
E) immune suppression.
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
73) The absorption of sodium throughout the small intestine is driven by ________ transport and is typically linked
to the absorption of ________.
A) active : chloride
B) passive : bicarbonate
C) active : bicarbonate
D) active : glucose
E) passive : glucose
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
74) In the jejunum, bicarbonate is ________, while in the ileum and colon, bicarbonate is ________.
A) absorbed : absorbed
B) absorbed : secreted
C) secreted : secreted
D) secreted : absorbed
E) absorbed : not transported in either direction
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
15
75) Carbonic anhydrase is located in which of the following digestive structures?
A) salivary glands only
B) parietal cells only
C) lumen of the small intestine only
D) both salivary glands and parietal cells
E) both parietal cells and lumen of the small intestine
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
76) Which of the following substances does NOT require the interaction with a protein in the intestinal tract to be
absorbed?
A) fat-soluble vitamins
B) vitamin B12
C) calcium
D) iron
E) sodium
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Analysis
Chapter Section: 20.3
77) The central component of the long reflex pathway typically involves the ________ nervous system, which acts
to promote an increase in gastrointestinal activity.
A) parasympathetic
B) sympathetic
C) somatic
D) enteric
E) intrinsic
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.4
78) Gastric-phase control of gastrointestinal function refers to its site of origin, which is what?
A) the pancreas
B) the central nervous system
C) the stomach
D) the intestines
E) the colon
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.4
16
79) Which of the following is NOT one of the hormones released by the gastrointestinal tract that regulates its
function?
A) gastrin
B) cholecystokinin
C) secretin
D) glucose inhibitory peptide
E) glucose-dependent insulinotropic peptide
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.4
80) Which of the following is an enterogastrone?
A) gastrin
B) cholecystokinin
C) epinephrine
D) monoglyceride
E) bile
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.4
81) What does the secretion of leptin cause?
A) increased motility of the gastrointestinal tract
B) increased pancreatic secretion into the gastrointestinal tract
C) decreased gastric secretion into the gastrointestinal tract
D) increased bile secretion
E) decreased sensation of hunger
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.4
82) What causes leptin secretion to increase?
A) increased gluconeogenesis in liver cells
B) increased glycogenolysis in skeletal muscle cells
C) increased storage of calories in adipose cells
D) decreased synthesis of triglycerides in adipose cells
E) decreased synthesis of glycogen in liver cells
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.4
83) Obesity predisposes a person for development of all of the following diseases EXCEPT
A) rickets.
B) atherosclerosis.
C) heart disease.
D) liver disease.
E) hypertension.
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Analysis
Chapter Section: 20.4
17
84) A person is considered obese if their body fat composition is what percentage above normal?
A) 10
B) 20
C) 30
D) 40
E) 50
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Analysis
Chapter Section: 20.4
85) What cell type secretes resistin?
A) adipocytes only
B) hepatocytes only
C) G cells only
D) macrophages only
E) adipocytes and macrophages
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.4
86) The increase in absorbed nutrients in blood will cause secretion of what hormone to increase, thereby
decreasing the sensation of hunger?
A) gastrin
B) insulin
C) cholecystokinin
D) secretin
E) glucagon
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.4
87) The presence of food in the duodenum will cause secretion of what hormone to increase, thereby decreasing
the sensation of hunger?
A) gastrin
B) insulin
C) cholecystokinin
D) secretin
E) glucagon
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.4
88) ________ ions are produced within the parietal cells and transported across the apical membrane via an active
transporter while, at the same time, ________ moves across the apical membrane through ion channels.
A) Hydrogen : sodium
B) Bicarbonate : chloride
C) Bicarbonate : hydrogen
D) Hydrogen : chloride
E) Hydrogen : bicarbonate
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.5
18
89) Which of the following is a gastric-phase stimulus for acid secretion?
A) distension of the stomach and the act of swallowing
B) chewing and the act of swallowing
C) distension of the stomach and the presence of protein digestion products in the lumen of the stomach
D) chewing, swallowing, and the presence of protein digestion products in the lumen of the stomach
E) the presence of fat and protein digestion products in the lumen of the stomach
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.5
90) A person taking a histamine (H2) blocker or a proton pump inhibitor to relieve excess stomach acid production
often finds a return of symptoms that is worse with a missed dose. Which statement about the effects these
medications have on gastrin is FALSE?
A) Acid-blocking medications interrupt the negative feedback on gastrin release and are therefore
self-limiting in their use.
B) Decreased acid production inhibits inhibition of gastrin release into the bloodstream, thereby disrupting
its negative feedback mechanism.
C) Acid blockers have no direct effect on gastrin, but inhibit acid production through other mechanisms.
D) High circulating levels of gastrin accompany acid-blocking medication use and, if interrupted, a
pronounced rebound effect of excess stomach acid ensues.
E) Return of symptoms by excess gastrinʹs influence on acid production stimulates further medication use,
thereby leading to a chronic consumption.
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Analysis
Chapter Section: 20.5
91) In response to the presence of food within the duodenum, the increased release of what hormone is the
predominant stimulus for an increase in enzyme secretion from the exocrine pancreas?
A) insulin
B) gastrin
C) cholecystokinin
D) secretin
E) glucose-dependent insulinotropic peptide
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.5
92) In response to the presence of food within the duodenum, the increased release of what hormone will
predominantly stimulate the increase of bicarbonate secretion from the exocrine pancreas?
A) insulin
B) gastrin
C) cholecystokinin
D) secretin
E) glucose-dependent insulinotropic peptide
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.5
19
93) The secretion of cholecystokinin is predominantly regulated by which of the following?
A) carbohydrate digestion products
B) protein digestion products and fat presence in the duodenum
C) distention of the duodenum
D) acid and amino acid content of the chyme
E) opening of the pyloric sphincter
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.5
94) The secretion of secretin is predominantly regulated by which of the following?
A) carbohydrate digestion products
B) protein digestion products and fat
C) distention of the duodenum
D) acid content of the duodenum
E) opening of the pyloric sphincter
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.5
95) Which of the following are mechanisms by which cholecystokinin (CCK) facilitates digestion of fats?
A) stimulation of lipase and bile secretion
B) stimulation of gallbladder contraction and relaxation of the sphincter of Oddi
C) stimulation of lipase secretion and gallbladder contraction
D) stimulation of bile secretion and liver contraction
E) stimulation of bile secretion and contraction of the sphincter of Oddi
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.5
96) What is the main hormone that stimulates bile secretion in the liver?
A) cholecystokinin
B) insulin
C) secretin
D) glucagon
E) gastrin
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.5
20
97) In the intestine, the smooth muscle cellʹs
A) force of contraction is graded by the extent of depolarization for slow waves until an action potential is
generated.
B) force of contraction is graded by the extent of depolarization for slow waves whether an action potential
is generated or not.
C) contraction requires an action potential and its force is therefore graded by the frequency of action
potentials.
D) contraction requires an action potential but its force is graded by the extent of neurotransmitter released.
E) contraction is stimulated by motor neurons.
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Analysis
Chapter Section: 20.6
98) What causes peristalsis?
A) contraction of the circular muscle layer and relaxation of the longitudinal muscle at the same segment
B) relaxation of the circular muscle layer and contraction of the longitudinal muscle at the same segment
C) contraction of the circular muscle layer and relaxation of the longitudinal muscle in the proximal segment
coupled with the contraction of longitudinal muscle and relaxation of the circular muscle in the distal
segment
D) relaxation of the circular muscle layer and contraction of the longitudinal muscle in the proximal segment
coupled with the relaxation of longitudinal muscle and contraction of the circular muscle in the distal
segment
E) contraction of both the circular muscle layer and longitudinal muscle in the proximal segment coupled
with the relaxation of both the circular muscle layer and longitudinal muscle in the distal segment
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Analysis
Chapter Section: 20.6
99) What causes segmentation?
A) contraction of the circular muscle at one intestinal segment coupled with its relaxation at adjoining
segments
B) contraction of longitudinal muscle at one intestinal segment coupled with its relaxation at adjoining
segments
C) contraction of the circular muscle at one intestinal segment coupled with contraction of the longitudinal
muscle at adjoining segments
D) contraction of both the circular and longitudinal layers of muscle at one segment coupled with the
relaxation of both at adjoining segments
E) relaxation of circular muscle layer and contraction of the longitudinal muscle at one segment coupled to
the relaxation of longitudinal muscle and contraction of the circular muscle in the adjoining segments
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Analysis
Chapter Section: 20.6
100) What does propelling food to the back of the mouth with the tongue initiate?
A) the swallowing reflex
B) the chewing reflex
C) bolus formation
D) peristalsis
E) receptive relaxation
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.6
21
101) What does entry of the bolus into the esophagus initiate by stimulating stretch receptors?
A) the swallowing reflex
B) the chewing reflex
C) bolus formation
D) peristalsis
E) receptive relaxation
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.6
102) What is the decrease in rugae folding within the stomach in advance of the arrival of a bolus of food called?
A) esophageal reflex relaxation
B) gastric expansion
C) receptive relaxation
D) peristaltic relaxation
E) gastric unfolding
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.6
103) The peristaltic waves of the stomach will result in ________ if the pyloric sphincter is closed.
A) an inhibition of further waves
B) stimulation of hormone secretion from the duodenum
C) the formation of a bolus
D) some of the chyme being forced into the duodenum even
E) the mixing of the chyme
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.6
104) Which of the following describes events of the migrating motility complex in the stomach?
A) mild fundic contractions accompanied by pyloric relaxation
B) intense antral contractions accompanied by pyloric contraction
C) intense antral contractions accompanied by pyloric relaxation
D) mild antral contractions accompanied by pyloric relaxation
E) intense fundic contractions accompanied by pyloric contraction
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.6
105) Where does peristalsis occur?
A) esophagus only
B) stomach only
C) small intestine only
D) stomach and small intestine only
E) esophagus, stomach, and small intestine
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.6
22
106) Which of the following increases gastric motility?
A) distension of the stomach
B) cholecystokinin and secretin
C) increased osmolarity of duodenal contents
D) distension of the intestines
E) increased fat content in the lumen of the duodenum
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.6
107) What is the function of segmentation in the small intestines?
A) the opening of the pyloric valve
B) releasing bile from the gall bladder
C) releasing pancreatic juices
D) propelling the chyme
E) mixing the chyme
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.6
108) What reflex protects the small intestine by inhibiting contractions while the intestines are injured or severely
distended?
A) intestino-intestinal reflex
B) ileogastric reflex
C) gastroileal reflex
D) colonocolonic reflex
E) gastrocolic reflex
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.6
109) What reflex stimulates the motility of the ileum in response to the presence of chyme in the stomach?
A) intestino-intestinal reflex
B) ileogastric reflex
C) gastroileal reflex
D) colonocolonic reflex
E) gastrocolic reflex
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.6
110) What stimulates the defecation reflex?
A) increase in osmolarity of the rectum
B) peristaltic contraction of the sigmoid colon
C) pressure on the internal anal sphincter
D) distention of the rectum
E) distention of the descending colon
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.6
23
111) What is a mass movement?
A) a segmentation-like wave in the large intestine that causes the elimination of contents as feces
B) a peristaltic-like wave in the large intestine that causes the elimination of contents as feces
C) a segmentation-like wave in the large intestine that mixes the contents
D) a peristaltic-like wave in the large intestine that propels the contents toward the rectum
E) another name for defecation
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.6
112) What is the innermost layer of the gastrointestinal wall called?
A) submucosa
B) mucosa
C) myenteric plexus
D) muscularis externa
E) serosa
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
113) As the outermost layer of the gastrointestinal wall, which of the following secretes a lubricant to slide over
other organs?
A) serosa
B) mucosa
C) submucosa
D) muscularis externa
E) myenteric plexus
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
114) What contains the muscularis mucosae?
A) submucosa
B) myenteric plexus
C) muscularis externa
D) mucosa
E) serosa
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
115) What structure contains enterocytes and the lamina propria?
A) mucosa
B) myenteric plexus
C) muscularis externa
D) serosa
E) submucosa
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
24
116) Which of the following contains the mucous membrane, but not the mesentery?
A) submucosa
B) serosa
C) muscularis externa
D) mucosa
E) myenteric plexus
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
117) Which contains the smooth muscle layers for peristalsis and segmentation?
A) serosa
B) myenteric plexus
C) mucosa
D) submucosa
E) muscularis externa
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
118) Which of the following contains the submucosal plexus?
A) serosa
B) myenteric plexus
C) mucosa
D) muscularis externa
E) submucosa
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
119) Where would the myenteric plexus be found?
A) mucosa
B) submucosa
C) serosa
D) lamina propria
E) muscularis externa
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
120) Which layer consists primarily of connective tissue which gives the gastrointestinal tract its distensibility and
elasticity?
A) serosa
B) muscularis externa
C) mucosa
D) submucosa
E) myenteric plexus
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
25
121) Which of the following structures is continuous with the mesenteries?
A) mucosa
B) myenteric plexus
C) serosa
D) submucosa
E) muscularis externa
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
122) What sphincter is composed of smooth muscle between the anus and external environment?
A) sphincter of Oddi
B) external anal sphincter
C) upper esophageal sphincter
D) internal anal sphincter
E) lower esophageal sphincter
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
123) Which sphincter is composed of skeletal muscle between the anus and external environment?
A) internal anal sphincter
B) external anal sphincter
C) lower esophageal sphincter
D) sphincter of Oddi
E) upper esophageal sphincter
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
124) Which sphincter is composed of smooth muscle between the small and large intestines?
A) internal anal sphincter
B) upper esophageal sphincter
C) sphincter of Oddi
D) lower esophageal sphincter
E) ileocecal sphincter
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
125) Which sphincter is composed of smooth muscle between the ampulla of Vater and the duodenum?
A) lower esophageal sphincter
B) sphincter of Oddi
C) internal anal sphincter
D) pyloric sphincter
E) ileocecal sphincter
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
26
126) Which sphincter is composed of smooth muscle between the stomach and duodenum?
A) internal anal sphincter
B) sphincter of Oddi
C) ileocecal sphincter
D) pyloric sphincter
E) lower esophageal sphincter
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
127) Which sphincter is composed of smooth muscle between the esophagus and stomach?
A) upper esophageal sphincter
B) internal anal sphincter
C) lower esophageal sphincter
D) pyloric sphincter
E) sphincter of Oddi
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
128) Which sphincter is composed of skeletal muscle between the pharynx and esophagus?
A) external anal sphincter
B) upper esophageal sphincter
C) pyloric sphincter
D) lower esophageal sphincter
E) sphincter of Oddi
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
129) Where is the acid in the stomach produced?
A) parietal cell
B) acinar cell
C) chief cell
D) G cell
E) neck cell
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
130) Which cell secretes gastrin into the bloodstream?
A) chief cell
B) G cell
C) parietal cell
D) neck cell
E) acinar cell
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
131) Intrinsic factor is produced where?
A) parietal cell
B) chief cell
C) acinar cell
D) G cell
E) neck cell
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
27
132) Mucus is secreted by which cell?
A) parietal cell
B) acinar cell
C) neck cell
D) chief cell
E) G cell
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
133) Which cell secretes pepsinogen?
A) chief cell
B) neck cell
C) acinar cell
D) G cell
E) parietal cell
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
134) Rugae create greater surface area in what organ?
A) pancreas
B) liver
C) stomach
D) small intestine
E) large intestine
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
135) Crypts of Lieberkühn are found in which organ?
A) large intestine
B) pancreas
C) stomach
D) small intestine
E) liver
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
136) Where are the gastric pits found?
A) stomach
B) liver
C) small intestine
D) pancreas
E) large intestine
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
137) The brush border is located in which organ?
A) pancreas
B) large intestine
C) small intestine
D) stomach
E) liver
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
28
138) Sinusoids are openings where blood flows through and exchange takes place found in which of the following?
A) stomach
B) small intestine
C) pancreas
D) large intestine
E) liver
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
139) Islets of Langerhans are highly vascularized bits of endocrine tissue found where?
A) stomach
B) small intestine
C) liver
D) pancreas
E) large intestine
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
140) Acini are located in which of the following?
A) large intestine
B) small intestine
C) liver
D) pancreas
E) stomach
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
141) Bile canaliculi are located in which organ?
A) liver
B) small intestine
C) pancreas
D) stomach
E) large intestine
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
142) Which enzyme catalyzes reactions with polysaccharides?
A) sucrase
B) lipase
C) amylase
D) chymotrypsin
E) glucoamylase
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
29
143) Sucrose is the substrate for which enzyme?
A) sucrase
B) chymotrypsin
C) amylase
D) lipase
E) glucoamylase
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
144) Straight-chain glucose polymers would require which enzyme for their catabolism?
A) sucrase
B) chymotrypsin
C) amylase
D) dextrinase
E) lipase
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
145) Proteins are cleaved by which enzyme?
A) amylase
B) sucrase
C) lipase
D) dextrinase
E) chymotrypsin
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
146) Lipids are disassembled by which of the following?
A) lipase
B) glucoamylase
C) sucrase
D) chymotrypsin
E) amylase
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
147) Which hormone stimulates gastric secretion and motility?
A) inhibin
B) cholecystokinin
C) secretin
D) gastrin
E) glucose-dependent insulinotropic peptide
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
30
148) Which hormone primarily simulates pancreatic bicarbonate secretion (and enzyme secretion, to a lesser extent)?
A) motilin
B) cholecystokinin
C) secretin
D) gastrin
E) glucose-dependent insulinotropic peptide
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
149) Which hormone stimulates gall bladder contraction?
A) motilin
B) cholecystokinin
C) glucose-dependent insulinotropic peptide
D) secretin
E) gastrin
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
150) What is the predominant hormone to inhibit gastric secretion and motility in response to distension of the
duodenum?
A) motilin
B) secretin
C) cholecystokinin
D) glucose-dependent insulinotropic peptide
E) gastrin
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
151) Which of the following stimulates the relaxation of the sphincter of Oddi?
A) cholecystokinin
B) glucose-dependent insulinotropic peptide
C) secretin
D) motilin
E) gastrin
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
152) Which of the following structures of the gastrointestinal tract has a wall structure that differs from others?
A) upper third of esophagus
B) pharynx
C) ileum
D) mouth
E) external-most portion of anus
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
31
153) What is the correct order of the three layers of the mucosa, from innermost to outermost?
A) muscularis mucosa, submucosa, muscularis externa
B) serosa, submucosa, mucosa
C) mucous membrane, lamina propria, muscularis mucosae
D) mucous membrane, lamina propria, basement membrane
E) mucosa, submucosa, serosa
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
154) In what subdivision of the four layers of the GI tract are Peyerʹs patches located?
A) lamina propria of the mucosa
B) myenteric plexus of the muscularis externa
C) submucosa of the mucosa
D) lamina propria of the serosa
E) mucous membrane of the serosa
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
155) What is the portion of the enteric nervous system located within the muscularis mucosa called?
A) submucosal (Meissnerʹs) plexus
B) lamellar (Pacinian) corpuscle
C) intrinsic nervous system
D) myenteric (Auerbachʹs) plexus
E) bulbous (Ruffiniʹs) corpuscle
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
156) The G cells that line the lumen of the stomach are responsible for the secretion of what compound?
A) gastrin
B) pepsinogen
C) ghrelin
D) intrinsic factor
E) HCl
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
157) The stomachʹs lining is protected from the acidic contents of the lumen by a layer of mucus and bicarbonate
called what?
A) prandial succus gastricus
B) PGE2 inducement
C) succus entericus
D) glycocalyx
E) gastric mucosal barrier
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
32
158) What are the two sources of bicarbonate secreted into the lumen of the small intestine?
A) secretin and inhibin
B) exocrine pancreas and secretory cells in the crypts of Lieberkühn
C) bile and exocrine pancreas
D) secretin and glucose-dependent insulinotropic peptide
E) both exocrine and endocrine pancreas
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
159) Microvilli of epithelial cells in the small intestine make up what structure?
A) succus entericus
B) villi
C) lacteal
D) brush border
E) mucociliary ladder
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
160) What blood vessel supplies the liver with oxygenated blood?
A) hepatic portal
B) hepatic artery
C) sinusoidal system
D) superior mesenteric artery
E) inferior gastric
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
161) All of the segments of the colon are specialized for absorbing water and ions EXCEPT the
A) ascending colon.
B) descending colon.
C) cecum.
D) transverse colon.
E) sigmoidal colon.
Answer: E
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
162) What is the process where fecal material is removed from the body called?
A) defecation
B) elimination
C) micturition
D) excretion
E) secretion
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
33
163) All of the following are branches of vessels found at the corners of the liver lobule EXCEPT the
A) hepatic duct.
B) hepatic portal vein.
C) bile duct.
D) hepatic artery.
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
164) What are macrophages in the liver called?
A) histiocytes
B) sinusoidal lining cells
C) Kupffer cells
D) giant cells
E) sideroblasts
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
165) Where are the enzymes responsible for degrading disaccharides and limit dextrins located?
A) endocrine pancreas
B) pylorus
C) exocrine pancreas
D) brush border of the small intestine
E) ampulla of Vater
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
166) What is a glucose polymer found in plant products that cannot be degraded within the digestive tract of
humans?
A) cellulose acetate
B) pectin
C) fructose
D) cellulose
E) chitin
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
167) What is the process whereby bile salts breakdown fat globules into smaller droplets?
A) lipolysis
B) emulsification
C) esterification
D) saponification
E) digestion
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
34
168) Monoglycerides and free fatty acids that are not immediately transported into lumenal enterocytes aggregate
into what type form in the lumen of the small intestines?
A) HDLs
B) phospholipid bilayer
C) micelles
D) VLDLs
E) chylomicra
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
169) For calcium to be absorbed, it must bind to a hormone-regulated brush border protein called what?
A) calciferol
B) calcium-binding protein (calbindin)
C) calcitrol
D) vitamin D
E) calmodulin
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
170) Enterocytes secrete what protein into the lumen of the small intestine to facilitate the absorption of iron?
A) siderophores
B) ferroxidase
C) transferrin
D) hemosiderin
E) ferritin
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
171) Macrophages secrete what substance that may contribute to insulin resistance?
A) glucagon
B) casein
C) resistin
D) insulin-like growth factor (IGF-1)
E) glucose
Answer: C
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
172) What are the spontaneous graded potentials that occur in smooth muscle cells of the digestive tract called?
A) segmentation
B) peristalsis
C) intestinal phase
D) slow waves
E) basic electrical rhythm (BER)
Answer: D
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.6
35
173) All of the following are factors that affect the rate of gastric emptying EXCEPT
A) amount of peptides in the duodenum.
B) temperature of the chyme.
C) volume of the chyme in the stomach.
D) force of gastric contraction.
E) composition of the chyme.
Answer: B
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.6
174) Intense contractions of the antrum accompanied by relaxation of the pyloric sphincter that function to sweep
the stomach clean of its contents are called the
A) migrating motility complex.
B) segmentation.
C) receptive relaxation.
D) peristalsis.
Answer: A
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.6
TRUE/FALSE.  Write ʹTʹ if the statement is true and ʹFʹ if the statement is false.
175) Digestion refers to the process that breaks down larger molecules into smaller molecules within the lumen of
the digestive tract.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
176) Enterocytes are located in the mucosa.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
177) The goblet cells secrete a sticky, viscous fluid containing the glycoprotein mucin.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
178) The motility of the gastrointestinal tract is controlled primarily by the muscularis mucosae.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
179) The enteric nervous system is located entirely in the gastrointestinal tract.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
180) Peyerʹs patches contain neurons of the enteric nervous system.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
36
181) The muscle layers for segmentation and peristalsis are located in the muscularis externa.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
182) All the sphincters of the gastrointestinal tract consist of smooth muscle.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
183) The fundus plays an important role in the process of gastric emptying by forcing the chyme into the small
intestine.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
184) In the colon, the longitudinal muscle layer is not continuous but, rather, is compressed into three narrow bands
called teniae coli.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.6
185) Most absorbed molecules are transported by blood to the liver prior to entering the general circulation.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.5
186) Movement of chyme between the small and large intestine is regulated by the pyloric sphincter.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
187) Relative to weight, the salivary glands secrete more protein than any other gland in the body.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
188) Between meals, the bile secreted by the liver is stored in the gallbladder.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
189) The sphincter of Oddi regulates the flow of both bile and pancreatic juice into the duodenum.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
37
190) Liver sinusoids contain bile.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
191) Kupffer cells produce bile.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
192) Chemical digestion of carbohydrates begins within the stomach.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
193) Pepsin degrades protein by breaking bonds between specific amino acids, which means that it is not capable of
completely degrading a protein.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
194) Upon leaving the enterocytes as chylomicrons, fats enter capillaries in intestinal villi.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
195) Carbohydrates are absorbed as disaccharides.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
196) A genetic deficiency in the protein trypsinogen could result in decreased proteolytic activation of
chymotrypsin.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
197) Bile salts are hydrophobic molecules, allowing them to break down lipids in a micelle.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
198) Colipase is required for the action of pancreatic lipase.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
38
199) Vitamin E is packaged into chylomicrons when absorbed.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
200) Calcium absorption is regulated by hormones.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
201) Iron can be stored in enterocytes as transferrin.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
202) Adipocytes secrete resistin.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
203) Obesity is a primary cause of insulin resistance and vice versa.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
204) The extensive volume of water that is absorbed within the digestive tract is driven passively by the osmotic
gradient.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
205) The rate of stomach acid secretion is regulated by the level of acidity within the duodenum.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.4
206) The secretion of pepsinogen and hydrogen ions are inversely related; as acid secretion increases, pepsinogen
decreases.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.4
207) An increase in osmolarity of the duodenum will decrease acid secretion in the stomach.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.4
39
208) Acid secretion in the stomach requires the presence of carbonic anhydrase in chief cells.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.5
209) Secretin potentiates the effects of CCK, and CCK potentiates the effects of secretin.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.4
210) The rate of the basic electrical rhythm is dependent on input from the autonomic nervous system.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.6
211) Segmentation involves coordinated contractions of the circular muscle layer only.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.6
212) The swallowing reflex facilitates closure of the glottis by raising the larynx.
Answer: True
False
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.6
40
ESSAY.  Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper.
213) The function of each region of the digestive tract is dependent upon its structure. Describe the general
structures of the digestive tract wall, including the unique cells within the structures that provide specialized
functions.
Answer: The wall of the digestive tract is composed of four distinct layers: mucosa, submucosa, muscularis
externa, and serosa. The mucosa is composed of an inner mucosal layer, a middle layer called the lamina
propria, and the outer muscularis mucosae. The mucosal layer is composed of epithelial cells
(enterocytes) that provide exocrine, endocrine, or absorptive functions. The mucosa of the stomach
contains a number of exocrine cells (chief cells secrete pepsinogen, parietal cells secrete hydrogen ions
and intrinsic factor, and neck cells secrete mucin) and endocrine glands (G cells secrete gastrin). In the
small intestine, the apical membranes of the mucosal epithelial cells assume a more folded arrangement
(a brush border) that increases the surface area for absorption. The small intestine contains cells within
the crypts of Lieberkühn that secrete bicarbonate. The lamina propria is a connective tissue layer that
contains small blood vessels, lymph tissue (lacteals for uptake of chylomicrons), and Peyerʹs patches that
function to defend the body against the bacteria within the intestines. The muscularis mucosae is a thin
layer of smooth muscle cells that are oriented longitudinally and circumferentially around the digestive
tract. These muscles facilitate the mixing of chyme. The second layer of the wall of the digestive tract is
the submucosa, which is a thick layer of connective tissue that provides the digestive tract with its
elasticity and distensibility. There are large blood vessels and lymphatic vessels within this layer. At the
same time, a portion of the enteric nervous system (submucosal [Meissnerʹs] plexus) is located within
this layer. The muscularis externa is a thicker layer of smooth muscle cells than the muscularis mucosae
that function in mixing of the chyme as well as propelling chyme through the digestive tract. The final
layer of the digestive tract wall is the serosa, which consists of an inner layer of fibrous connective tissue
and an outer layer of epithelial cells called the mesothelium. These epithelial cells secrete a watery fluid
that lubricates the organs, allowing them to move past one another. The mesothelium is continuous with
the mesenteries, a thin layer of connective tissue that connects abdominal organs and carries blood
vessels and nerves.
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.2
41
214) The digestive tract is much more than a hollow tube that absorbs nutrients. Accessory glands play an essential
role in the process of digestion. Describe the structure of the accessory glands, their functions, and the
molecules they secrete.
Answer: Exocrine glands are composed of epithelial cells arranged into acini. These acinar cells secrete fluid into
ducts that travel to the digestive tract. The first accessory glands are the three pairs of salivary glands:
the parotid glands, sublingual glands, and submandibular glands. Saliva from these glands is composed
of bicarbonate, mucus, salivary amylase, and lysozymes. Bicarbonate neutralizes the pH in the mouth,
while mucus lubricates food to facilitate its movement. Salivary amylase begins the degradation of
glucose polymers, while lysozymes destroy invading bacteria. In the exocrine portion of the pancreas,
the acini drain into the pancreatic duct, which enters the duodenum. Pancreatic secretions contain
bicarbonate and digestive enzymes that include amylase, lipases, proteases, nucleases, and zymogens.
Bicarbonate is essential for enzymatic activity since duodenal chyme is acidic and the pancreatic
enzymes require a more neutral condition to be active. Pancreatic amylase continues glucose polymer
degradation, while pancreatic lipases degrade triglycerides. Proteases degrade proteins, while nucleases
degrade nucleic acids (DNA and RNA). Zymogens are enzymes secreted in an inactive form that include
trypsinogen, chymotrypsinogen, and procarboxypeptidase. The final accessory gland, the liver, is unique
in its sinusoid arrangement on one side of the hepatocyte and bile canaliculi on the other side of the
hepatocyte. The bile canaliculi drain into the bile duct, which ultimately enters the duodenum. The liver
provides a diversity of functions that include secretion of bile, processing of metabolic nutrients, removal
of aged red blood cells, synthesis of plasma proteins, and secretion and modification of hormones. Bile is
a derivative of cholesterol essential for digestion of fats, which are stored in the gallbladder until their
release. The liver contains enzymes that convert metabolic substrates like glucose to glycogen, amino
acids to fatty acids, fatty acids to ketones, and ammonia to urea. Additionally, the enzymes synthesize
triglycerides and fatty acids, and use gluconeogenesis to produce glucose. The removal of red blood cells
requires the degradation of hemoglobin and the elimination of the resulting bilirubin. Excess cholesterol,
organic compounds, bilirubin, and trace metals are eliminated by adding them to bile where they can
exit the body. The liver synthesizes proteins like albumin, binding proteins, clotting proteins, and
angiotensinogen. Finally, the liver secretes, modifies, and degrades certain hormones.
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.4
215) The primary function of the gastrointestinal tract is digestion and absorption of nutrients. Describe the process
of digestion and absorption of carbohydrates, including the enzymes and transporters involved in this process.
Answer: The carbohydrates that enter the mouth are typically complex polymers of glucose (2/3 of dietary
carbohydrates) or disaccharides like sucrose (glucose and fructose), lactose (glucose and galactose), and
maltose (2 glucose). These glucose polymers can be derived from plants (starch) or from animals
(glycogen). The digestion of carbohydrates begins within the mouth with the secretion of salivary
amylase, which begins to digest glucose polymers. Those polymers are broken into maltose or limit
dextrin (short, branched polysaccharides). However, they must be broken into monosaccharides before
being absorbed in the small intestines. Once the chyme reaches the small intestines, pancreatic amylase
begins to work again on the glucose polymers. However, there are other enzymes attached to the brush
border that include dextrinase, glucoamylase, sucrase, maltase, and lactase that will further degrade the
carbohydrates into monosaccharides. Once the carbohydrates are broken down, the constituents glucose
and galactose are absorbed via sodium-linked glucose transporters on the apical membrane of the
epithelial cells. Fructose enters those cells through facilitated diffusion. Each of the carbohydrates exits
the epithelial cells through facilitated diffusion into capillaries to be transported systemically.
Bloomʹs Taxonomy: Synthesis
Chapter Section: 20.4
42
216) The primary function of the gastrointestinal tract is digestion and absorption of nutrients. Describe the process
of digestion and absorption of proteins, including the enzymes and transporters involved in this process.
Answer: The average dietary intake of protein is well above that required by the body. In order for proteins to be
absorbed, they must be degraded into smaller molecules. This can be either individual amino acids or
short peptides (dipeptide or tripeptides). Digestion of proteins begins in the stomach with the activation
of pepsin. Pepsinogen is secreted from the chief cells where it is exposed to a hydrogen ion. This
exposure partially activates pepsinogen which goes on to act upon other pepsinogen molecules to fully
activate them into pepsin. Once activated, pepsin begins to cleave proteins between specific amino acid
sequences. This means that pepsin cannot completely degrade proteins. Once the chyme has moved to
the intestines, proteases from the pancreas and other proteases bound to the brush border begin to act on
the proteins. The enzymes from the pancreas are secreted as zymogens like trypsinogen,
chymotrypsinogen, and procarboxypeptidase. These zymogens are activated by an enterokinase on the
brush border that activates trypsin. Once activated, trypsin activates chymotrypsin and
carboxypeptidase. Both trypsin and chymotrypsin are similar to pepsin in that they target specific
sequences and are therefore unlikely to produce a large amount of individual amino acids. However, the
enzymes carboxypeptidase and aminopeptidase (located on the brush border) cleave the amino acid at
the carboxy end and the amino acid at the amino terminus, respectively. Individual amino acids can then
be absorbed by a sodium-linked secondary active transport across the apical membrane of the small
intestine. The dipeptides and tripeptides are actively transported into the cells where they are further
degraded into individual amino acids. All of the individual amino acids are transported across the
basolateral membrane by facilitated diffusion where they can diffuse into capillaries.
Bloomʹs Taxonomy: Synthesis
Chapter Section: 20.4
217) The primary function of the gastrointestinal tract is digestion and absorption of nutrients. Describe the process
of digestion and absorption of fats, including the enzymes and transporters involved in this process.
Answer: Digestion of lipids does not begin until the chyme has reached the duodenum (some butter fats are
digested in the stomach). The lipids are hydrophobic so they tend to coalesce into a large globule that is
indigestible because the lipases that are released from the pancreas are water soluble and therefore only
have access to the outer surface of the fat globule. However, bile is an amphipathic molecule with both a
hydrophobic and hydrophilic region. Thus, bile is able to emulsify the fat globule, breaking it into many
small droplets that increase the total surface of the fat globules, which increases their degradation by
lipases. Bile salts are synthesized from cholesterol by hepatocytes and contain both polar and nonpolar
groups. Once the number of smaller droplets present begins to increase, pancreatic lipase will have
access to more lipids for degradation. Lipases cleave triglycerides into a monoglyceride (on the middle
carbon) and two free fatty acids. Once generated, they are released into solution where they are quickly
absorbed by epithelial cells of the small intestines. Other lipid byproducts remain in the chyme where
they aggregate into small particles called micelles, which readily exchange lipids with the surrounding
environment. Bile is reabsorbed by the ileum. The fatty acids and monoglycerides are taken into
epithelial cells by simple diffusion. Inside the cell, they enter the smooth endoplasmic reticulum and are
reassembled into triglycerides. The lipids are then packaged by the Golgi apparatus into chylomicrons
that are released from the basolateral membrane by exocytosis. The chylomicrons enter the lacteal and
travel through the lymphatic system until they reach the thoracic duct where they enter the circulation.
Bloomʹs Taxonomy: Synthesis
Chapter Section: 20.4
43
218) Regulation of the gastrointestinal tract involves an interaction between hormones and neural inputs. Describe
the role of the four hormones that regulate digestion.
Answer: Gastrin is a hormone that is released by the G cells of the stomach. Secretion of gastrin is stimulated by
proteins and protein digestion products in the stomach, distention of the stomach, and parasympathetic
input to the stomach. When gastrin is released it stimulates gastric secretion and motility, ileal motility
and relaxation of the ileocecal sphincter, and mass movement of the colon. The three remaining
hormones are secreted by the duodenum and jejunum. The first is cholecystokinin (CCK). CCK is
released in response to the presence of fat or protein digestion products in the duodenum. Once
released, the actions of CCK include stimulation of pancreatic bicarbonate secretion (by potentiating the
action of the hormone secretin), pancreatic enzyme secretion, bile secretion from the liver, gallbladder
contraction, and relaxation of the sphincter of Oddi; at the same time CCK inhibits gastric secretion and
motility. The hormone secretin is released in response to acid in the duodenum. Once released, secretin
stimulates pancreatic bicarbonate secretion, pancreatic enzyme secretion (by potentiating the effect of
CCK), and bile secretion by the liver, while inhibiting gastric secretion and motility. Finally,
glucose-dependent insulinotropic peptide (GIP) is released from the small intestines in response to
glucose, fats, or acid in the duodenum, as well as distention of the duodenum. Once released, GIP
inhibits gastric secretion and motility while stimulating secretion by the pancreas.
Bloomʹs Taxonomy: Synthesis
Chapter Section: 20.5
219) Regulation of the gastrointestinal tract involves an interaction between hormones and neural inputs. Describe
the role of the nervous system in the regulation of digestion, including the receptors involved. (Do not include
motility in this answer.)
Answer: Neural control of digestion involves both the enteric nervous system and the central nervous system.
There are several classes of receptors that initiate reflexes located within the digestive tract, including
mechanoreceptors, osmoreceptors, and chemoreceptors. Once initiated, a signal can travel from the
receptor to the enteric nervous system and back to the effector organ. This type of reflex is a short reflex
pathway. When the signal travels to the central nervous system, they are called long reflex pathways.
Some reflexes can originate within the central nervous system. These involve changes in emotional state
as well as the sight, taste, or smell of food. All of the reflexes that affect the central nervous system are
mediated through the autonomic nervous system (parasympathetic activity promotes digestion, whereas
sympathetic activity inhibits digestion). Those that originate centrally have been termed the
cephalic-phase control of digestive function. When the stimulus originates from receptors within the
stomach it is called gastric-phase control, and from the small intestine it is called intestinal-phase
control. When food enters the mouth, the texture of the food activates mechanoreceptors that send that
information to the salivary center in the medulla to stimulate the autonomic nervous system. Input from
chemoreceptors in the tongue (taste) and cerebral cortex (sight and smell) are sent to the salivary center.
In addition, chewing and swallowing triggers an increase in parasympathetic activity to the stomach. At
the same time, gastric-phase control involves chemoreceptors responding to proteins and protein
digestion products in the stomach, and mechanoreceptors that respond to food distending the stomach.
Both the cephalic-phase and gastric-phase control listed above increase parasympathetic activity that
stimulates parietal cells, chief cells, and G cells. Intestinal-phase control acts to inhibit parasympathetic
activity by activating duodenal osmoreceptors (stimulated by digestion products), chemoreceptors
(stimulated by fats and acids), and mechanoreceptors (stimulated by distention). In addition to
inhibiting the stomach, duodenal chemoreceptors also regulate intestinal function by stimulating the
release of the hormones secretin (stimulating bicarbonate release to buffer pH changes) and
cholecystokinin (stimulating digestive enzymes).
Bloomʹs Taxonomy: Synthesis
Chapter Section: 20.6
44
220) Discuss the regulation of gastrointestinal motility, including the mechanisms that control the electrical activity
of the smooth muscle cell wall. (Do not include the reflexes in this answer.)
Answer: Pacemaker cells in the wall of the gastrointestinal tract generate slow, spontaneous, graded
depolarizations called slow waves that travel along the smooth muscle cell layer via gap junctions. Slow
wave frequency varies between regions of the digestive system due to differences in pacemaker cells.
Slow waves occur at regular intervals that have been termed the basic electrical rhythm (BER). BER
amplitude is affected by neural and hormonal influences. Sympathetic activity decreases slow wave
amplitude which decreases contractile force; parasympathetic activity increases slow wave amplitude,
which increases contractile force. The stomach generates force in a graded fashion that varies by degree
of depolarization. The force of the peristaltic waves increases progressively as they move along the
antrum, pushing food toward the pylorus. If the pylorus is closed, the chyme will be forced backward
(mixing). Pyloric sphincter relaxation allows chyme to enter the duodenum. The rate of emptying is
dependent upon the composition and volume of chyme as well as the force of gastric contraction, which
can be modified by cholecystokinin (CCK), secretin, and glucose -dependent insulinotropic peptide
(GIP). Gastric motility is stimulated by stomach distention and inhibited by duodenal distention and
lumenal acidity, osmolarity, and fat concentration. During a period of fasting, migrating motility
complexes can be initiated that are characterized by a series of intense antral contractions accompanied
by relaxation of the pyloric sphincter. In the intestine, no force is generated in the absence of an action
potential. The force generated by the intestine is proportional to the frequency of the action potentials.
Peristaltic waves move chyme through the small intestines in short distances. These waves are
interspersed with longer periods of segmentation where alternating contractions and relaxations occur in
neighboring segments (mixing). As in the stomach, fasting initiates the migrating motility complexes.
Contractile force of the intestines is influenced by distention (increased force), enteric nervous system
activity, and hormones (gastrin increases ileal motility and promotes relaxation of the ileocecal
sphincter). In the proximal portion of the colon, haustrations are observed that are similar to
segmentation except that segments are delineated by permanent folds in the colon wall and they are
slower (2-3 per hour). About 3-4 times a day, a mass movement is initiated, causing a portion of the
colon to contract and remain contracted for a longer period of time.
Bloomʹs Taxonomy: Synthesis
Chapter Section: 20.6
45
221) A number of reflexes play an important role in regulating motility through the digestive system. Describe each
of the reflexes that are involved in gastrointestinal tract motility.
Answer: The chewing reflex is initiated by the entry of food into the mouth. This increases pressure within the
mouth, which causes a relaxation of the jaw muscle, allowing it to drop. The opening of the jaw
decreases pressure within the mouth, allowing the jaw to close. Once that food has been chewed and the
tongue propels the bolus into the pharynx, a mechanoreceptor is activated that initiates the swallowing
reflex. The glottis is closed by the bolus of food being pressed against the epiglottis and the contraction
of neck muscles. At that time, inspiration is inhibited. Once the upper esophageal sphincter relaxes, the
bolus enters the esophagus. This stretches the esophagus, triggering an esophageal peristalsis that
propels the bolus toward the stomach. The lower esophageal sphincter must relax to allow the bolus to
enter the stomach. If the first peristaltic wave does not push the bolus into the stomach, secondary waves
are initiated that continue to move the bolus toward the stomach. At the same time, the stomach goes
through a receptive relaxation, which increases its volume. Another reflex is the vomiting reflex. This
reflex is controlled by a medullary vomiting center. Nausea, pallid appearance, and an increase in heart
rate and sweating often occur before vomiting, and then a series of inspirations are followed by closure
of the glottis. Abdominal muscles begin to contract strongly, causing the abdominal wall to move inward
as the inspiratory movements drop the diaphragm. These contractions elevate abdominal pressure,
which squeezes the stomach and raises its pressure. Once the lower esophageal sphincter opens, the
stomach contents enter the esophagus. Further strong contractions will push the stomach contents
through the upper esophageal sphincter and eject them through the mouth. The intestino -intestinal
reflex inhibits the contraction of the small intestine when it has been severely distended. The ileogastric
reflex responds to a distention of the ileum by inhibiting gastric motility. The gastroileal reflex responds
to the presence of chyme in the stomach by increasing motility of the ileum. The colonocolonic reflex
responds to distention in one region of the colon by relaxing the other regions. The gastrocolic reflex
responds to food in the stomach by increasing colonic motility and frequency of mass movement. The
defecation reflex is triggered by distention of the rectum. This stimulates contraction of rectal smooth
muscle cells. At the same time, peristaltic contractions are initiated in the sigmoid colon. Ultimately, the
internal anal sphincter relaxes while the external sphincter contracts. This muscle can be relaxed
voluntarily.
Bloomʹs Taxonomy: Synthesis
Chapter Section: 20.6
SHORT ANSWER.  Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.
222) Bile is synthesized in the (liver / gallbladder) and stored in the (liver / gallbladder).
Answer: liver : gallbladder
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.2
223) Stimulation of chemoreceptors and mechanoreceptors by the presence of food in the lumen of the digestive
tract (enhances / suppresses) hunger.
Answer: suppresses
Bloomʹs Taxonomy: Knowledge
Chapter Section: 20.3
224) The act of chewing and swallowing increases (parasympathetic activity / sympathetic activity), which
stimulates parietal and chief cell secretion.
Answer: parasympathetic activity
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.3
46
225) In the (stomach / small intestine), smooth muscles generate force in a graded fashion that varies with the
degree of depolarization of the muscle cells.
Answer: stomach
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.6
226) The defecation reflex is initiated by distention of the (sigmoid colon / rectum).
Answer: rectum
Bloomʹs Taxonomy: Comprehension
Chapter Section: 20.6
47

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Principles of Human Physiology 5th Edition Stanfield Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *